Choć paluszki krabowe surimi na stałe już zagościły na naszych stołach, to jednak mało kto wie, czym tak naprawdę one są. Okazuje się bowiem, że mają niewiele wspólnego z krabami. Ten rodem z Japonii przysmak to nic innego jak mielona ryba, uformowana na kształt imitujący owoce morza. Historia surimi sięga czasów, kiedy jeszcze nie było lodówek. Przechowywanie świeżo złowionych ryb było nie lada problemem. Japończycy, czyli twórcy tego rybnego przysmaku, wymyślili sposób, jak zachować ich świeżość. Po złowieniu oczyszczali ryby, a następnie drobno je siekali. Tak przygotowane mięso było marynowane w soli, a następnie formowano z niego rolki. W ten sposób przyrządzoną masę poddawano obróbce termicznej, co powodowało, że można ją było z powodzeniem przechowywać przez dłuższy czas. Współczesny proces produkcji paluszków krabowych wygląda podobnie, ale dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, znacznie go usprawniono. Nie zmieniło się jedno, wciąż wykorzystywane są świeżo złowione ryby, o białym, delikatnym w smaku mięsie.
Z paluszków krabowych surimi można przyrządzać rozmaite przekąski, przepyszne pasty, a także eleganckie przystawki. Z powodzeniem są one również wykorzystywane jako smakowity składnik sushi. Najczęściej jednak używa się ich do sałatek. Przepisów jest mnóstwo, dlatego każdy z łatwością znajdzie recepturę, która będzie idealnie wpasowywała się w kulinarne upodobania. Sałatka Surimi to świetna przekąska na każdy dzień. Wykonasz ją ze smakowitych krabowych paluszków, świeżego ogórka, aromatycznego koperku, kukurydzy i startego sera. Kompozycję wyśmienitych składników połączy sos wykonany z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i gęstej śmietany. Sałatka jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem, przekonaj się!
Sałatka z paluszkami surimi smakuje rewelacyjnie, a z jej przygotowaniem z pewnością poradzi sobie każdy. Aby ją przyrządzić, potrzebny będzie między innymi makaron ryżowy, puszka kukurydzy, zielony ogórek, ser żółty, koperek i oczywiście surimi, czyli główny składnik sałatki. Makaron należy przygotować według instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego pokrojone w talarki paluszki krabowe, jak również odsączoną na sicie kukurydzę. Ogórka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do sałatki. Wrzucamy do niej także posiekany koperek oraz starty na grubej tarce ser żółty. Sałatka z surimi doskonale smakuje doprawiona sosem przygotowanym na bazie śmietany i majonezu. Polewamy nim sałatkę, doprawiamy dodatkowo Ziarenkami smaku WINIARY oraz pieprzem. Smakuje wyśmienicie!
Marija