Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dietetycy zalecają, żeby jeść codziennie przynajmniej 400 g warzyw i owoców. Prostym sposobem na uwzględnienie ich w swojej diecie jest jedzenie sałatek. Przepis na sałatkę szopską jest właśnie przykładem pysznego dania, które składa się głównie ze świeżych warzyw. Ta lekka, zdrowa potrawa powinna przypaść Ci do gustu!
Sałatka szopska oryginalna - skąd pochodzi?
Warzywna przekąska swoją nazwę zawdzięcza Szopom - grupie zamieszkującej okolice Sofii oraz region zachodniej Bułgarii. Są jednak wątpliwości co do tego, czy jest to tradycyjne ludowe danie wywodzące się z tamtych stron. Dominuje opinia, że sałatka szopska została wymyślona i wypromowana na potrzeby rozwijającego się ruchu turystycznego.
Niezależnie od tego, jakie jest prawdziwe pochodzenie, warto jej spróbować. Produkt podawany jest w bułgarskich restauracjach w formie przystawki. Cieszy się także popularnością w sąsiednich krajach, więc nie zdziw się, jeśli dostaniesz ją także w Czarnogórze, Macedonii Północnej albo Serbii.
Sałatka szopska przepis
Przygotowanie sałatki szopskiej jest bardzo łatwe i nie zajmie Ci dużo czasu. Największym wyzwaniem jest znalezienie oryginalnego sera szopskiego występującego w Bułgarii. Ma on charakterystyczny słonawy smak, który nadaje sałatce cechy lekko pikantnej potrawy. Jeśli nie wiesz, gdzie znaleźć ser szopski, można rozwiązać tę kwestię w alternatywny sposób, kupując w markecie ser bałkański lub zamieniając ten składnik na grecki ser feta.
Jeśli preferujesz dietę wegańską lub masz uczulenie na nabiał, tradycyjny ser możesz zamienić na produkt wegański. Wówczas sałatka będzie mieć nieco inne walory smakowe, ale wciąż może być pyszna.
Sałatka szopska: oryginalny przepis, który warto znać
Jak łatwo zauważysz, poniższy przepis jest bardzo podobny do sałatki greckiej. Główną różnicą jest tu brak czarnych oliwek oraz sałaty lodowej. Drugi zauważalny niuans stanowi fakt, że w sałatce szopskiej ser jest na ogół starty lub pokruszony, natomiast w sałatce greckiej - pokrojony w kostkę.
Bułgarskie danie może stanowić przystawkę (jak pierwotnie zaplanowano) lub lekką, pożywną kolację pełną witamin. Warto rozważyć też ten rodzaj sałatki, gdy planujesz spotkanie przy grillu. Jeśli na talerz trafią dzięki temu warzywa, z pewnością wpłynie to pozytywnie na dietę wszystkich biesiadników. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie ciemnego pieczywa, choć możesz także jeść sałatkę, zagryzając ją chlebkiem pita. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze efektownie wygląda. To zasługa połączenia kolorowych warzyw i białego sera.
Pomidor pokrój w ćwiartki lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Ser pokrusz.
Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj winegret i delikatnie całość wymieszaj.