Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na smaczną i jednocześnie bardzo dekoracyjną sałatkę, warstwowa sałatka z szynką i ananasem będzie strzałem w dziesiątkę! Śmiało możesz ją zaprezentować na każdym przyjęciu, gdzie bez wątpienia zrobi prawdziwą furorę. Jest niezwykle kolorowa, aromatyczna i delikatna. Co takiego się w niej znajduje? Same pyszności!
Szynka, nadające słodyczy ananas i kukurydza konserwowa, żółty ser, jajka, natka pietruszki i seler konserwowy, który nadaje sałatce wyrazistego charakteru. Wszystkie składniki łączy harmonijnie kremowy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Tego typu kompozycja smaków zachwyci każdego. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Sałatkę warstwową z szynką i ananasem koniecznie podawaj w przezroczystym naczyniu, dzięki któremu każda warstwa będzie doskonale widoczna – w końcu nie tylko smak się liczy, bowiem wygląd jest równie istotny! Możesz pójść jeszcze o krok dalej i przygotować porcję sałatki dla każdego gościa oddzielnie, układając składniki na przykład w niewielkich miseczkach, kieliszkach lub słoiczkach – oczywiście przezroczystych. Wierzch sałatki z selerem i ananasem udekoruj świeżą natką pietruszki.
Lekko słodkawa sałatka będzie wprost idealnie pasowała do różnego rodzaju mięs i wędlin – także tych przyrządzonych na ostro. Zaskocz swoich bliskich, sięgnij po przepis na sałatkę warstwową z szynką i ananasem już dziś. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Jajka ugotuj na twardo.
Ananasa, kukurydzę i selera odsącz z zalewy.
Szynkę i ananasa pokrój w paski. Wystudzone jajka obierz i pokrój w kostkę.
Przygotuj salaterkę lub małe naczynia do podania pojedynczych porcji sałatki - koniecznie przezroczyste. Układaj kolejno warstwy składników: seler, kukurydza, ananas - posmaruj Majonezem Dekoracyjny WINIARY - dalej szynka, jajka i znów majonez.
Wierzch sałatki posyp żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Posiekaj natkę pietruszki i udekoruj nią sałatkę.
Zainteresowana