Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bób płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż bobu. Dodaję po pół łyżeczki soli i cukru. Doprowadzam do zagotowania.
Młody bób gotuję ok. 15-20 minut, a starszy ok. 30 minut. Bób powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Jajka gotuję na twardo i po ostudzeniu obieram ze skorupek i kroję na ćwiartki. Ostudzony bób obieram.
Na półmisek wykładam pokrojoną sałatę, bób i jajka.
Sos: Majonez łączę z jogurtem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. doprawiam solą i pieprzem.
Gotowym sosem polewam sałatkę. Posypuję całość posiekanym koperkiem i od razu podaję.