Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jest to zdrowe i sycące danie, którego przygotowanie wymaga zaledwie kilkunastu minut. Pożywną sałakę na bazie makaronu można zabrać do pracy w lunchboxie, ale również postawić na świątecznym stole. Jeżeli jakimś cudem nie zostanie zjedzona w całości - na drugi dzień będzie smakowała jeszcze lepiej. Warto również przygotować ją na lekki obiad lub kolaję po intensywnym dniu. Dobrze zbilansowanie składniki sałatki z brokułami i makaronem sprawiają, że skutecznie zaspokaja ona głód, dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych.
W czym tkwi sekret udanej sałatki z makaronem i brokułem?
Sukces sałatki to kwestia dobrze dobranej bazy i wyrazistych dodatkach. W tym przypadku bazą będzie makaron oraz brokuł, a łącznikiem kremowy majonez. Rodzaj makaronu ma tu duże znaczenie: warto wybrać makaron o średniej wielkości kształtach i ugotować do al dente. Tradycyjne kokardki sprawdzą się idealnie, można również dać szansę muszelkom lub świderkom. Wybierając brokuł, zadbajmy o to, by był soczyście zielony - jest to oznaką jego świeżości. Brokuł można delikatnie rozgotować, wówczas rozpadnie się na przyjemne w konsystencji delikatne cząstki. Sałatka z brokułem i makaronem powinna być doprawiona wyrazistym w smaku majonezem o kremowej konsystencji. Dzięki niemu składniki potrawy idealnie się połączą, tworząc jedyną w swoim rodzaju kompozycję smaków.
Jak sprawić, by sałatka z brokułów i makaronu była pożywna?
Aby brokułowa sałatka stała się daniem obiadowym, warto dodać do niej pokojoną w paseczki szynkę konserwową. Sprawdzą się tu również doskonale podsmażone na oliwie kawałki kurczaka. W wersji wegetariańskiej mięsny dodatek można zastąpić jajkiem ugotowanym na tardo, natomiast weganie mogą zdecydować się na tofu. Bazę z brokułów i makaronu w majonezowym sosie można dowolnie modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań kulinarnych. Suszone pomidory są natomiast dodatkiem, z którego nie warto rezygnować! Ich wyrazisty smak idealnie równoważy subtelną bazę z brokułów i makaronu.
W jaki sposób doprawić sałatkę z makaronem i brokułem?
Makaronowa sałatka z brokułami nie wymaga wielu wyszukanych przypraw. Sól i pieprz to proste i uniwersalne połączenie, które w tym przypadku sprawdzi się idealnie. Przyprawy warto dodać na samym końcu. Ostateczny smak sałatki w dużym stopniu zależy od rodzaju dodanego do niej majonezu. Warto postawić na ulubiony majonez wysokiej jakości, sprawdzony w wielu kulinarnych bojach. Natomiast wersja lekka sprawi, że sałatka będzie lżejsza i stanie się doskonałym daniem dla osób dbających o linię.
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody.
Brokuł podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z cukrem 2 minuty, odsącz, przelej zimną wodą i ostudź.
Szynkę pokrój w paseczki.
Pomidory odsącz i pokrój w cienkie paski.
Czosnek drobno posiekaj.
Wszystkie składniki sałatki połącz z Majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Halina