Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czerwone buraki często pojawiają się w kuchni polskiej jako główny składnik zup (barszczu i chłodnika), a także baza do wielu surówek podawanych do obiadu. To warzywo można jeść także w inny, trochę bardziej nowoczesny sposób - w pysznej, majonezowej sałatce. Sałatka z buraka i fasoli to ciekawa propozycja, jeśli szukasz czegoś innego niż dobrze znana sałatka jarzynowa czy ziemniaczana. Szybka sałatka z buraków i fasoli to warty uwagi przepis, jeśli szukasz pożywnej kolacji albo sycącego lunchu do zjedzenia w domu lub w pracy. Sałatka z buraków z fasolą sprawdzi się także jako przekąska podawana na imprezie. Co ważne, omawiane danie nie wymaga wielu składników. Podstawa to ugotowane, obrane buraki i puszka fasoli białej, a do tego świeżo posiekana dymka, sól, pieprz, odrobina cukru i kilka łyżek majonezu. Sekretem jest doprawienie tego specjału octem winnym i sokiem z cytryny, dzięki czemu sałatka z buraków i białej fasoli ma bardziej wyrazisty smak.
Pamiętaj, żeby przepis przygotować dokładnie według instrukcji. Użycie czerwonej fasoli z puszki zamiast białej sprawi, że smak będzie zupełnie inny, ponieważ biała fasola jest zdecydowanie delikatniejsza.
Sałatka z fasoli i buraków to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera wiele składników odżywczych bardzo potrzebnych w codziennej diecie. Dla wegetarian będzie z kolei doskonałym źródłem białka - dlatego warto na stałe dodać ją do jadłospisu!
Buraki czerwone ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Czas gotowania jest zależny od wielkości warzywa. Małe buraki gotuje się około 30-40 minut, natomiast większe nawet 60-90 minut. Najlepiej w trakcie gotowania sprawdzać ich twardość, nakłuwając widelcem. Opcjonalnie buraki można także upiec do miękkości w piekarniku albo w szybkowarze. W przypadku gotowania tradycyjną metodą w garnku należy pamiętać o tym, żeby nie solić wody.
Następnie buraki zetrzyj lub pokrój w drobną kosteczkę, dodaj fasolę oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem.
Całość skrop octem winnym i sokiem z cytryny, następnie połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, przypraw do smaku i wymieszaj. Sałatka z białej fasoli i buraków jest gotowa.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!