Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oto pomysł na prostą i zarazem efektowną sałatkę, w sam raz na czas karnawału. Jej podstawą będą buraki, bakalie, pożywny makaron orzo i pyszny dressing. A efekt WOW zapewni nietypowe podanie, na liściach czerwonej kapusty. Ale zacznijmy od początku.
Burak to jedno z bardziej lubianych i docenianych warzyw kuchni polskiej. Jego intensywny kolor nadaje potrawom niepowtarzalnego wyglądu, a delikatny smak pozwala na przygotowanie zarówno słodkich, jak i słonych dań. Oprócz pysznego barszczu, z buraków można zrobić oryginalne carpaccio, wspaniałe sałatki, kiszonki, a nawet zdrowe chipsy. Jak przygotować buraki, by nie zgubiły koloru i walorów smakowych.
Najlepiej gotować je w całości i ze skórką – wtedy stracą najmniej soków i aromatu. Jednak zdaniem amatorów sztuki kulinarnej, pieczone buraki są jeszcze lepsze. Mają wspaniałą intensywną barwę i pełniejszy smak. Stanowią świetny dodatek do kanapek czy różnego rodzaju domowych past.
Nasza karnawałowa sałatka łączy w sobie słodkie bakalie, pożywny makaron, wytrawną rukolę, delikatną czerwoną cebulkę i słony ser feta. Do tego domowy dressing: z balsamico, musztardy francuskiej, miodu i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Jeśli spodziewamy się gości, zaserwujmy sałatkę w efektowny sposób, na liściach czerwonej kapusty. Dzięki temu, to pyszne karnawałowe danie można zjeść razem z talerzem : ))
Smacznego!
Buraki pokrój w kostkę.
Makaron ugotuj do al dente.
Orzechy posiekaj.
Czerwoną cebulę posiekaj w drobne pióra.
Wymieszaj miód, krem balsamiczny, majonez, musztardę i 3 łyżki oliwy. Odstaw do lodówki.
Buraki wymieszaj z makaronem, czerwoną cebulą, orzechami, żurawiną, rukolą, a przed podaniem dodaj sos.
Sałatkę podawaj w liściach kapusty podsypaną serem feta.
1. Sos możesz wymieszać w większej ilości w słoiku. To uniwersalny dressing do różnych sałatek. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni. 2. Orzechy to tłusty produkt, a źle przechowywane mogą zjełczeć i być szkodliwe dla nas. Jeśli masz dużą ilość orzechów lub rzadko z nich korzystasz, lepiej je przechowywać w zamrażalniku, maksymalnie do 2 lat.