Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubisz kolorowe sałatki, które na dodatek przygotujesz w kwadrans bez większego wysiłku, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą! Wystarczy kilka prostych składników, żeby wyczarować coś niezwykłego na co dzień i na specjalne okazje.
Czego potrzebujesz, by przyrządzić sałatkę z czerwonej fasoli? Na pewno choć część składników masz już w lodówce! Poza fasolą z puszki oczywiście przyda się szynka, seler i por, które trzeba pokroić w cienkie słupki. Do mieszanki tej dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Smak i odpowiednią konsystencję zapewni Majonez Dekoracyjny WINIARY. Wystarczą 3 łyżki! Dodaj sól i pieprz. Jeśli lubisz zioła takie jak koperek czy natka pietruszki – możesz je z powodzeniem dodać, a na pewno wzbogacą smak Twojej sałatki.
Wiosenne kolory tej kompozycji na pewno przywodzą na myśl święta wielkanocne, ale nie jest to jedyna okazja, kiedy taka sałatka zrobi furorę. Możesz ją przygotować zupełnie bez okazji i podawać jako przystawkę albo w formie kolacji czy nawet drugiego śniadania w pracy. Okaże się też doskonałym dopełnieniem dla pieczonych mięs, dlatego warto ją wykonać na uroczysty niedzielny obiad lub na swobodne spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. Może okazać się niezastąpiona na karnawałowe imprezy organizowane we własnym domu!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Szynkę, ser i pora pokrój w cienkie paseczki.
Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
Por przelej wrzątkiem, odsącz i ostudź.
Połącz wszystkie składniki z Majonezem. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Podawaj jako przystawkę.
Renata