Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jarmuż umyj, pokrój w cienkie paski (po oczyszczeniu wychodzi ok. 300 g). Gotuj jarmuż we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsącz na sicie i przepłucz zimną wodą. Ponownie dobrze odsącz i przełóż do miski.
Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do jarmużu. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce i również dodaj. Pomarańcze obierz nożem, usuń białą skórkę i pokrój w ósemki. Dodaj pomarańczowe ćwiartki do jarmużu.
Dressing: wymieszaj sok z limonki, MAGGI, olej rzepakowy, syrop klonowy. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodac też trochę soku z pomarańczy. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.