Quinoa bowl to coraz popularniejszy przepis, który swoją sławę zyskał głównie za pośrednictwem mediów społecznościowych. To właśnie tam propagując szybkie i smaczne dania, influencerzy i celebryci zajadali się quinoa bowl. Jednak skąd dokładnie pochodzi danie z komosą ryżową i kurczakiem? Otóż jego korzeni należy doszukiwać się w Ameryce Południowej i Północnej, a dokładniej w Meksyku i Argentynie. Sama quinoa, czyli komosa ryżowa pochodzi z okolicy Mendozy w Argentynie, gdzie uprawiana była od wielu lat. Była ona tania i sycąca, więc pokochała ją tamtejsza klasa robotnicza. Szybko rozprzestrzeniła się ona również w innych krajach, aż dotarła do Meksyku. Tam kreatywni kucharze postanowili wykorzystać ją w jeszcze inny sposób, przygotowując quinoa bowl. Obecnie przepis ten jest zaliczany do tzw. super - food, a także może być interpretowany na wiele, różnych sposobów.
Danie z komosą ryżową i kurczakiem - smaczna sałatka, na każdą okazję
Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem to przepis, którego wykonanie nie zajmie nam więcej niż około 30 minut - w tym 15 minut należy gotować we wrzątku komosę ryżową. Pozostałe składniki, oprócz kurczaka, podawane są w formie surowej, więc wystarczy je jedynie posiekać i estetycznie ułożyć na kaszy quinoa. Taka miseczka zachwyca kolorami, a także pełnią smaku, co z kolei sprawia, że sprawdzi się ona dosłownie podczas każdej okazji. Możemy zaserwować sałatkę z komosą ryżową i warzywami na lunch dla całej rodziny, na przyjęcie urodzinowe, a także zabrać ze sobą w formie obiadu do pracy. Sprawdzi się ona świetnie także w momencie, kiedy z wizytą do drzwi pukają już goście, a my chcemy sprawić, że nie będą siedzieli głodni na kanapie.
Sałatka z komosą ryżową i warzywami - pełna dowolność interpretacji przepisu
Sałatka z komosą ryżową i warzywami, zgodnie z oryginalnym przepisem, serwowana jest z kurczakiem, plasterkami awokado, posiekaną marchewką i pomidorem. Skropiona jest sokiem z limonki i udekorowana śmietaną. Jednak przepis ten ma ogromną zaletę - można go interpretować w dowolny sposób. Do quinoa bowl możemy dodać takie warzywa, na jakie akurat mamy ochotę. Ogórek, cebula, a może papryka? Wszystko świetnie się skomponuje. Możemy także modyfikować dip i zdecydować się chociażby na sos musztardowo-miodowy lub mieszankę oliwy z sosem balsamicznym. Sałatka z komosą ryżową i warzywami może być także podawana w wersji wegetariańskiej. Wówczas wystarczy zastąpić kurczaka kawałeczkami smażonego tofu.