Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z ogórków i papryki zamknięta w słoiku to jeden z produktów, który możemy kupić w niemal każdym markecie. Niemniej jednak przepis na nią jest tak prosty, że warto przygotować sałatkę samodzielnie, w domowych warunkach. Sałatka do słoików z ogórków, papryki i cebuli to absolutny hit - sprawdzi się jako dodatek do śniadania, obiadu, a także kolacji. Warto podawać ją przede wszystkim do dań mięsnych, choć możemy także zabrać ją ze sobą do pracy jako urozmaicenie codziennych kanapek. Sałatka z ogórków i papryki i marchewki ma charakter sezonowy, zatem najlepiej przygotowywać ją latem, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw. Wystarczy jednak przełożyć ją do słoików i pasteryzować, aby cieszyć się niesamowitym, letnim smakiem także w chłodniejsze, jesienno-zimowe dni.
Przepis na sałatkę z ogórków i papryki
Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki? Zaopatrzmy się w warzywa sezonowe - ogórki gruntowe, cebulę, marchewkę oraz paprykę czerwoną. Należy je pokroić, a następnie przyprawić - całość odstawiamy na 2 godziny, w międzyczasie przygotowując zalewę. Gdy ta ostygnie, dodajemy ją do warzyw. Porcje przekładamy do słoików i pasteryzujemy, tak aby sałatka zachowała świeżość i była zdatna do spożycia przez dłuższy czas. Przygotowanie sałatki zajmuje około 160 minut, jednak większość czasu warzywa leżakują, nabierając aromatu. Sałatka z ogórków i papryki w słoiki nie jest trudna, a smakuje o niebo lepiej niż kupna.
Smak lata zamknięty w słoiku
Sałatka z ogórków i papryki nieodmiennie kojarzy się z latem, gdy świeże warzywa możemy przynieść prosto z ogródka lub lokalnego sklepiku. Zajadamy się nimi, jednocześnie szukając sposobu, aby zachować smak na dłużej. Doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie sałatki z ogórków, papryki i marchewki, którą będziemy delektować się nie tylko latem, lecz również w porze zimowej. Nie trzeba wiele, aby umilić sobie jesienny i zimowy wieczór - wystarczy tylko kromka świeżego chleba z masłem lub kawałek pieczonego mięsa i porcja sałatki. Poczęstujmy ją rodzinę, sąsiadów i znajomych, zwłaszcza tych, którym brakuje letnich smaków i aromatów. Sałatka z ogórków przygotowana samodzielnie będzie doskonałą alternatywą dla kupnych surówek. Nie zawiera bowiem żadnych zbędnych składników czy polepszaczy smaku, wydobywając wszystko, co najlepsze z warzyw. Warto modyfikować ją zgodnie z własnymi potrzebami - na przykład, jeśli lubimy słodki smak sałatek, możemy dodać więcej marchewki czy papryki.
Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką wymieszać z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić.
Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać.
Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.
Kazimiera