Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki są powszechnie stosowane w polskiej kuchni. To w końcu z nich robi się barszcz - jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Można z ich przygotować także pyszny, wiosenny chłodnik, nie mówiąc już o surówce z buraczków, podawanej do mięs i ziemniaków - na ciepło lub na zimno. Mniej oczywisty wybór to sałatka z burakami pieczonymi. Jeśli chcesz wprowadzić w swoim jadłospisie trochę urozmaicenia, warto rozważyć ten nieszablonowy przepis!
Sałatka z buraczkami pieczonymi to dobry wybór na lunch w pracy, lekką kolację lub przystawkę przed daniem głównym. Oprócz buraków głównymi składnikami są ser kozi oraz truskawki. To nieoczywiste połączenie uzupełnia jeszcze rukola, orzechy włoskie i cebula, a dopełnieniem oryginalnej receptury jest delikatny sos winegret.
W ten sposób do jednej miski trafia wszystko to, co jest potrzebne dla organizmu - warzywa, owoce, orzechy oraz nabiał. Dzięki temu sałatka z pieczonych buraków i sera koziego stanowi pełnowartościowy, a przy tym lekki posiłek.
Co ważne, przygotujesz potrawę bardzo szybko i prosto. Najlepiej zacząć od ugotowania buraków. Zanim ostygną, możesz zająć się pozostałymi składnikami - umyj i pokrój truskawki, obierz i cienko pokrój cebulę. Rozkładanie składników na półmisku należy zacząć od rukoli. Na warstwie sałaty kładzie się buraki pokrojone w plastry lub w kostkę a następnie truskawki i cebulę. Na sam szczyt powinien trafić pokrojony ser oraz orzechy. Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też efektownie wygląda, dzięki temu, że miesza się tu wiele barw.
Na pewno warto spróbować tego przepisu, jeśli znudziły Ci się już sałatka grecka czy sałatka caprese. To ciekawe urozmaicenie diety i okazja do wzbogacenie jadłospisu o kilka nowych składników. Obecność buraków w sałatce sprawia, że danie ma także wiele właściwości prozdrowotnych.
Upieczone i obrane buraki pokrój w cienkie plasterki. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż garść rukoli jako bazę. Na niej ułóż plastry buraków, kawałki truskawek i pokrojoną cebulę. Dodaj pokruszony kozi ser, a całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Skrop sałatkę dressingiem WINIARY oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatka z pieczonymi buraczkami jest już gotowa. Smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!