Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z pomidorów ze śmietaną jest prosta w przygotowaniu i to właśnie jej prostota sprawia, że tak dobrze smakuje. Kawałki pomidorów i plasterki rzodkiewki połącz z posiekanym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem sałatkę z pomidorów polej śmietaną, a zajadaj jako dodatek do obiadu lub jako osobną przekąskę. Jej przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny, jednak z pewnością nic nie będzie wskazywało na to, że jest to danie zrobione w ostatniej chwili. Z tego względu możesz śmiało położyć ją na stole podczas niedzielnego obiadu, spotkania z dawno niewidzianymi przyjaciółmi czy nawet podczas uroczystego przyjęcia, np. chrztu lub komunii. Co więcej, to danie można również traktować jako bazę do eksperymentowania z dodatkami. Choć tradycyjna wersja skupia się na pomidorach, rzodkiewkach, szczypiorku i śmietanie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej własne ulubione składniki. Może to być starty ser, chrupiące orzechy czy nawet odrobina ostrej papryczki, która doda sałatce nieco pikanterii. Dzięki tego typu modyfikacjom zrobisz na gościach jeszcze większe wrażenie.
Smak, który zachwyca
Skąd tak niezwykły smak sałatki z pomidorów ze śmietaną? Mogłoby się wydawać, że nie jest to nic wyjątkowego. W końcu to tylko kilka prostych składników, a więc i danie nie może być niczym niezwykłym, prawda? Nic bardziej mylnego! Dzięki połączeniu dobrej jakości warzyw i aromatycznych dodatków, z tego przepisu stworzysz sałatkę, która zachwyca. Jej sekret tkwi właśnie w prostocie. Kawałki soczystych pomidorów i cienkie plasterki rzodkiewki stanowią bazę dania. Do tego posiekany szczypiorek nadaje sałatce charakterystycznego smaku oraz świeżości. Nie można także zapomnieć o magicznym składniku, którym jest gęsta i kremowa śmietana. Nadaje ona sałatce wyjątkowej konsystencji i delikatności. Jeśli polejesz nią sałatkę tuż przed podaniem, nie tylko będzie doskonale smakować, ale także bardzo efektownie wyglądać.
Sałatka z pomidorów i śmietany - z czym podawać?
Sałatka z pomidorami i śmietaną doskonale współgra z różnorodnymi daniami. Możesz ją podać jako lekki dodatek do grillowanego kurczaka lub pieczonego łososia. Doskonale współgra także z kromkami tostowego chleba, tworząc apetyczny i sycący duet. Dzięki swojej orzeźwiającej naturze sałatka z pomidorów ze śmietaną może również pełnić rolę świetnego dodatku do pikniku, jeśli zaserwujesz ją obok różnorodnych serów i wędlin. Nie można także zapomnieć o klasycznym polskim obiedzie. Sałatka z pomidorów będzie świetnie komponować się z gotowanymi ziemniakami i kawałkiem mięsa.
Pomidory umyj, osusz i wytnij zdrewniałe części.
Następnie pokrój w cząstki, tzw. „czosnek” (pomidory nie powinny być mocno dojrzałe, ponieważ wówczas miąższ ze środka zbyt mocno by się rozpadał i rozwadniał nam sałatkę).
Rzodkiewkę umyj, pokrój w półplasterki i wrzuć do miseczki.
Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj, następnie wsyp go do rzodkiewki.
Śmietanę w oddzielnej miseczce połącz z solą i pieprzem do smaku.
Do miski z rzodkiewką wrzuć cząstki pomidorków bez nadmiaru soku który z nich się wydobył, delikatnie wymieszaj.
Przed podaniem sałatkę polej śmietaną.
Głodny typ