Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z rukolą i winogronami, a także z dodatkiem sera pleśniowego jest daniem wykwintnym, które gwarantuje wyjątkowo oryginalne połączenie smaków. Z pewnością rzadko kiedy decydujemy się na łączenie różnego rodzaju sera, owoców, a także rukoli, aczkolwiek ta sałatka może w wyjątkowy sposób pobudzić kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Wykwintny, lekko słonawy posmak przełamany jest aksamitną mieszanką majonezu z jogurtem, która sprawia, że cała potrawa prezentuje się w jeszcze bardziej apetyczny sposób.
Sałatka z rukolą i serem pleśniowym i winogronami - danie, które zawsze się sprawdzi!
Często nie mamy pomysłu na obiad, kolację czy nawet przekąskę. Jeszcze gorzej jest, kiedy do naszych drzwi pukają goście, a my kompletnie nie wiemy, czym możemy ich poczęstować. Wówczas to właśnie sałatka z rukolą i serem pleśniowym i winogronami sprawdzi się najlepiej! Dzięki takiej kompozycji smaków, z powodzeniem trafimy w gustach tych, którzy pod względem kulinarnym mają wyjątkowo wysokie wymagania. Co więcej, sałatka z rukolą i winogronem znajduje wiele zastosowań! Możemy przygotować ją w formie obiadu i podawać z czosnkowymi grzankami, ale także możemy przygotować ją, jako danie główne, na romantyczną kolację we dwoje. Sałatka z rukolą i winogronami świetnie sprawdzi się także w formie szybkiej przekąski, która zaspokoi nasz apetyt zarówno na "coś słodkiego" jak i "coś słonego".
Sałatka z rukolą i winogronem - z jakimi sosami można ją podawać?
W tradycyjnym przepisie, sałatkę z rukolą i winogronami podaje się z sosem majonezowo-jogurtowym, mozzarellą, posypką z sera pleśniowego i orzechami. Oczywiście przepis ten nie jest "sztywny" i możemy interpretować go wedle własnych potrzeb i preferencji smakowych. Niemniej jednak w tym wypadku zrezygnujmy z klasyczny sosów - pomidorowego i czosnkowego. Nie będą one się dobrze komponować ze smakiem sera pleśniowego. Możemy za to zdecydować się na połączenie oliwy z oliwek i sosu balsamicznego. Ten dip sprawi, że sałatka z rukolą i serem pleśniowym i winogronami będzie jeszcze bardziej wykwintna i pełna wyrazistego smaku. Drugą możliwością jest przygotowanie sosu miodowo-musztardowego. Sałatka z rukolą i winogronem, polana mieszanką musztardy, miodu i oliwy z oliwek nabierze charakterystycznej goryczki, która zostanie przełamana słodyczą winogron. Wiele osób decyduje się także na połączenie soku z cytryny i sosu sojowego. Możemy śmiało eksperymentować z sosami, do momentu, kiedy znajdziemy ten właściwy!
Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
Mozzarellę odsącz z zalewy.
Ser pleśniowy pokrój w kostkę.
Winogrona umyj, odsącz, przekrój na połowę i usuń pestki.
Rukolę rozłóż w szerokiej misce.
Na to wyłóż mozzarellę i winogrona. Polej sosem majonezowym.
Wierzch sałatki posyp serem pleśniowym i połówkami orzechów.