Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z wędzoną makrelą i ryżem świetnie sprawdzi się jako przekąska w czasie rodzinnych imprez i spotkań ze znajomymi. Pasuje też do świątecznego menu. Z przyjemnością sięgną po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę, która będzie smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu - to mamy coś w sam raz dla Ciebie.
Jednym z głównych składników jest makrela. Ta ryba jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega-3, białka i witaminy D, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Jeśli chcesz, możesz też wykorzystać inną wędzoną rybę lub tuńczyka z puszki. Wybierz to, co masz w swojej kuchni lub to, co najbardziej lubią jeść Twoi bliscy.
Kolejny ważny składnik sałatki z wędzonej makreli z ryżem to oczywiście ryż, który sprawia, że przekąska jest sycąca i można ją jeść nie tylko jako dodatek do dań głównych, ale też np. jako drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli chodzi o ryż, też możesz wybrać to, co akurat masz pod ręką – może to być biały, brązowy lub kolorowy ryż. Dzięki temu łatwo dopasujesz smak sałatki do siebie, a w przyszłości – zmienisz go, dodając nieco inne składniki.
Ryż ugotuj lub wykorzystaj już wcześniej ugotowany.
Rybę obierz z ości i skóry. Podziel na mniejsze kawałki.
Ogórek pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Kukurydzę z puszki odsącz. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę.
Do miski wrzuć wszystkie składniki sałatki poza rybą.
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Na końcu dodaj rybę i delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dopraw solą i pieprzem.