Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Seler jest warzywem, które wiele osób włącza do swojej diety. Ma dużą gęstość odżywczą, co oznacza zawartość wielu witamin i składników odżywczych przy niewielkiej wartości kalorycznej. Bardzo ciekawą kompozycją jest sałatka z selerem naciowym i żurawiną, która łączy w sobie wiele smaków wymieszanych w majonezowym sosie.
Na wstępie warto jeszcze przypomnieć, że w przepisie wykorzystywany jest seler naciowy. Różni się on od bardziej rozpowszechnionego selera korzeniowego, który wykorzystuje się między innymi do sałatki jarzynowej. Zielony seler naciowy ma jadalne łodygi i liście, cechuje się delikatniejszym smakiem niż korzeniowa wersja tego warzywa. Tworzy ciekawe połączenie smakowe ze słodką żurawiną.
Przepis na sałatkę z selera naciowego i żurawiny zawiera także kukurydzę, wkładkę mięsną z kurczaka lub szynki oraz opcjonalnie kawałek pora, który sprawi, że danie będzie trochę bardziej ostre. Wszystkie składniki drobno pokrojone miesza się i doprawia solą oraz pieprzem. Zwarta konsystencja to zasługa dekoracyjnego majonezu WINIARY.
Podstawowa sałatka z żurawiną i selerem naciowym może być wzbogacona o dodatkowe składniki. Do kukurydzy konserwowej będzie pasować także czerwona fasola. Żeby sałatka była bardziej chrupiąca, można dodać również surową paprykę. Każdy z tych składników może zastąpić mięso, dzięki czemu powstanie wegetariańskie danie. Jak widać, przygotowanie sałatki z selera naciowego i żurawiny jest proste, ale za to można się wykazać kreatywnością, wymyślając twórcze modyfikacje pierwotnej receptury i listy składników.
Seler naciowy z żurawiną może stanowić alternatywę dla takich klasyków, jak sałatka grecka albo sałatka z tuńczykiem. Przepis można serwować od razu po przygotowaniu albo zachować na później, przechowując w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsza sałatka z selerem naciowym i żurawiną może być włączona do listy przekąsek na przyjęciu albo zabrana do pracy jako drugie śniadanie.
Warto spróbować sałatki z selerem naciowym i żurawiną, pod warunkiem, że nie przeszkadza Ci, że wśród składników jest odrobina mięsa. Jeśli lubisz sałatkę z tuńczyka, to potrawa na bazie selera także powinna przypaść Ci do gustu. Dzięki temu, że jest sycąca, może stanowić konkretne śniadanie dające dużo energii albo treściwą kolację na koniec pracowitego dnia.
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną przepis smaczny, prosty i uniwersalny można śmiało dołączyć do listy najciekawszych przepisów na każdą okazję.
Ugotowanego fileta z kurczaka lub szynkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
Seler naciowy umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz pora, pokrój go również w cienkie krążki i dodaj do miski.
Dodaj suszoną żurawinę oraz odsączoną kukurydzę konserwową do pozostałych składników.
Całość wymieszaj z majonezem dekoracyjnym Winiary, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszając, aby składniki były równomiernie pokryte.