Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z serem camembert i słonecznikiem to pomysł na niskokaloryczną kolację. Dobrze smakuje, a wkomponowany w całość dania ser idealnie podkreśla jego walory. Dzięki kilku plasterkom polędwicy sopockiej, otrzymasz wyjątkowo smaczną, wyrazistą potrawę, która ucieszy niejedno podniebienie. Pokochają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci - nawet maluchy, które na co dzień patrzą nieprzychylnym okiem na warzywa. Co jeszcze sprawia, że ta sałatka jest tak wyjątkowa? Przede wszystkim jej szybkość przygotowywania. W ciągu zaledwie kilku chwil, a dokładniej 26 minut, możesz stworzyć potrawę, która zachwyci nie tylko Twoje podniebienie. Będzie to także niezwykła uczta dla Twojego wzroku, ponieważ gotowe danie mieni się pięknymi kolorami - zielenią sałaty, czerwienią pomidora, bielą sera camembert oraz barwami kilku innych dodatków.
Z czym zjeść sałatkę z camembert i słonecznikiem?
Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i niezwykłej prezencji sałatka z serem camembert i słonecznikiem świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Możesz zjeść ją jako przekąskę, postawić na stole podczas rodzinnej kolacji lub też podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Będzie się świetnie komponować przede wszystkim z grzankami lub tostami. A może nie masz na to czasu? Sięgnij wówczas po chleb ciabatta lub bagietkę. Pokrojone na niewielkie kromki będą doskonale pasować do sera camembert i polędwicy. Pamiętaj także, że ten przepis, choć niezwykle pyszny, to można modyfikować. Może masz ochotę na suszone owoce lub orzechy? Nimi również możesz wzbogacić sałatkę, jeśli tylko chcesz!
Sałatka z serem camembert i słonecznikiem - niezwykły smak
Ten rodzaj przekąski z serem camembert to nie tylko danie, ale prawdziwe doświadczenie kulinarne. Ser camembert, którego delikatność kontrastuje z charakterystycznym aromatem, wkomponowuje się w całość sałatki, czyniąc ją wyśmienicie pyszną. Ziarna słonecznika dodają chrupkości, podczas gdy polędwica sopocka dostarcza intensywnych i wyrafinowanych smaków, idealnie balansując z resztą składników. Ta sałatka z pewnością spełni Twoje kulinarne oczekiwania, pozostawiając wspaniałe wrażenia na Twoim podniebieniu. Koniecznie więc zrób więcej niż jedną porcję i podziel się tym niezwykłym smakiem ze swoimi bliskimi. Z pewnością będą Ci wdzięczni, a camembert w połączeniu z polędwicą na stałe zagości w Waszym jadłospisie.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Paprykę, pomidora, ser, ogórka, polędwicę i cebulę kroimy w kostkę.
Z sałaty odrywamy mniej więcej 7 listków.
Wszystkie składniki mieszamy ze słonecznikiem oraz dynią.
Następnie mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwy z bazylią i oregano. Powstałym sosem polewamy naszą sałatkę.
Mieszamy warzywa tak, aby rozprowadzić sos i gotowe.
Sałatkę możemy podawać z kanapkami z sałatą, serem camembert i suszoną żurawiną.