Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem, które najczęściej jada się na ciepło z sosem pomidorowym i startym serem. Można jednak wykorzystać ten produkt w bardziej kreatywny sposób, przygotowując tortellini z rukolą w formie sałatki. To kusząca alternatywa dla wszystkich, którzy znudzili się już sałatkami bazującymi na kaszy kuskus, makaronie albo ryżu. Sałatka tortellini z rukolą stanowi smaczną i zdrową przekąskę, która będzie dobra także dla wegetarian.
Jakie tortellini wybrać do sałatki?
Sałatka z rukolą i tortellini może smakować inaczej w zależności od tego, jaki rodzaj pierożków wybierzesz. Jeśli celem jest przygotowanie jarskiego dania, należy sięgnąć po tortellini z nadzieniem grzybowym lub serowym. W przypadku, gdy danie ma być bardziej sycące, można także zdecydować się na nadzienie z mięsem.
Co pasuje do włoskich pierożków?
Bazę do opisanej sałatki stanowi sałata i sos winegret. Nikogo nie powinna też dziwić obecność parmezanu - to bardzo popularny składnik włoskich dań. Bardziej wyrazisty smak całości nadaje ciekawe połączenie miodu oraz skórki z cytryny i orzeszków pinii. W przepisie znajduje się także pomidor. Do sałatek idealnie nadają się pomidorki koktajlowe, lecz możesz wybrać także inną opcję, czyli pomidory suszone. Jeśli wybierasz takie w zaledwie, płyn będzie pełnił funkcję dressingu.
Najlepsza sałatka z tortellini i rukolą smakuje wyjątkowo, gdy znasz historię tych nietypowych makaronowych pierożków. Tortellini wywodzą się z włoskiej Bolonii, a ich geneza wiąże się z popularną legendą. Przed wiekami Bolonia toczyła wojnę z pobliską Modeną. W konflikt była zaangażowana nawet bogini piękna - Wenus. To właśnie ona stała się inspiracją dla pewnego włoskiego gospodarza, który wymyślił kształt tortellini, inspirując się jej pępkiem! Przyznasz chyba, że sałatka z tortellini z rukolą będzie smakować inaczej, gdy znasz tę zabawną anegdotę.
Sałatka z rukolą i tortellini - podsumowanie
Tortellini to nietypowy składnik do sałatki. Może się jednak perfekcyjnie sprawdzić, gdy szukasz nieszablonowych rozwiązań i chcesz zaskoczyć swoich gości. Opisana potrawa na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto ceni kuchnię włoską.
Tortellini należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
Rukolę umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i drobno posiekać, pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki.
Wszystkie wymienione wcześniej składniki wrzucić do miski i wymieszać. Następnie dodać miód, orzeszki piniowe, skórkę z cytryny oraz na sam koniec tarty parmezan. Ponownie wymieszać i gotowe!