Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.
Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.
Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.
Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawić obficie solą i pieprzem.
Schłodzić przez minimum 2 godziny.
Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.