Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Samosas to popularna przekąska wywodząca się z kuchni indyjskiej. Trójkątne pierożki smaży się na głębokim oleju i podaje, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Chcesz wiedzieć, jak przygotować to małe co nieco? Sprawdź nasz przepis. Podpowiemy Ci krok po kroku, jak je zrobić.
Indyjskie samosy – przekąska na co dzień i na specjalne okazje
Jeśli lubisz kuchnię indyjską, nie możesz przegapić tego przepisu. Nazwa „samosa” oznacza dosłownie „trójkątne ciasto”, bo taki właśnie kształt mają te pierożki. Obecnie istnieje wiele wariacji na temat tego dania – wykorzystuje się na przykład różne farsze, w zależności od regionu czy kucharza. Klasycznie do farszu dodaje się łatwo dostępne warzywa, jak ziemniaki, cebula, groszek, soczewica i chili. W wersji mięsnej, można też dodać np. mięso mielone. Smak nadzienia dodatkowo podkreślają aromatyczne przyprawy. Pierożki samosas podaje się najczęściej z rozmaitymi sosami lub chutneyem (jest to określenie dla gęstych sosów typowych dla kuchni indyjskiej).
Brzmi ciekawie? Przygotuj razem z nami samosy dla Ciebie i Twoich bliskich. Smacznego!
Obierz ząbek czosnku i szalotkę, pokrój oba warzywa w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim czosnek i szalotkę, aż będą szkliste.
Dodaj mieloną jagnięcinę, smaż do zarumienienia, dodaj imbir, dopraw kminkiem i garam masala. Całość duś przez około 7-10 minut, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Dopraw solą i odstaw do ostygnięcia.
Ułóż płaty ciasta filo jeden na drugim i pokrój na równe kwadraty. Każdy kwadrat ciasta złóż w trójkąt. Następnie zagnij lewy róg tak, aby lewy róg i końcówka trójkąta znajdowały się na sobie. Złóż powstały trójkąt ponownie w prawo. Posmaruj prawą stronę letnią wodą, złóż w torebkę i mocno dociśnij. Otwórz torebkę i dodaj łyżeczkę nadzienia. Posmaruj czubek torebki letnią wodą, zawiń zwilżony kawałek ciasta na lewą stronę i użyj go do zaklejenia torebki. Naciśnij dobrze. Zrób to samo z pozostałymi kwadratami ciasta.
W wysokim, szerokim rondlu rozgrzej olej i smaż samosy z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierze kuchennym.
Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Obierz i pokrój kolejną szalotkę. W rondelku podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim szalotkę i mango.
Do rondelka wlej wodę. Dodaj WINIARY Pomysł na… Curry, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1 min. Sos zmiksuj blenderem. Orzechy nerkowca grubo posiekaj. Do sosu dodaj rodzynki i orzechy nerkowca. Samosy podawaj z sosem.