Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sandacz w galarecie to jedno z tych dań, które zyskuje coraz to większą popularność, szczególnie jeśli chodzi o okres świąteczny. Często wykonuje się ten przepis na Boże Narodzenie, traktując go jako alternatywę dla tradycyjnego karpia. Nie oszukujmy się - smak bożonarodzeniowej ryby jest dość specyficzny i nie każdemu może on przypaść do gustu. Z kolei sandacz wyróżnia się lekko maślanym, subtelnym posmakiem i jasnym kolorem, więc znajduje sobie coraz to większe grono zwolenników. Ryba ta jest również wyjątkowo łatwa w filetowaniu - o ile nie zdecydujemy się na zakup już gotowych filetów.
Sandacz w galarecie - przepis nie tylko na święta!
Sandacz w galarecie - przepis jest wyjątkowo prosty i uniwersalny. Z tego też powodu, nie musi to być wyłącznie potrawa bożonarodzeniowa. Ta smakowita i zdrowa ryba z dodatkiem włoszczyzny i żelatyny sprawdzi się także jako przystawka, która pobudzi kubki smakowe przed głównym daniem. Sandacz w galarecie jest także świetnym daniem na kolację czy przekąskę w momencie, kiedy dopadnie nas mały głód. Przygotowanie tej potrawy zajmie nam co prawda nieco więcej czasu, aczkolwiek z pewnością drobny wysiłek jest tego warty. Smak sandacza w galarecie z pewnością pobudzi nasze kubki smakowe, a także zaspokoi głód! Co więcej, sandacz w galarecie sprawdzi się również podczas wizyty niezapowiedzianych gości, czy też podczas rodzinnej uroczystości!
Z czym podawać to danie?
Sandacz w galarecie to danie, które jest kompletne. Aczkolwiek, możemy podawać je z różnymi dodatkami, w zależności od tego, czy sandacz w galarecie ma spełniać formę przekąski, czy też głównego dania. Najczęściej sandacz w galarecie serwowany jest ze świeżym pieczywem, a także delikatnie skropiony tradycyjnym octem. Oczywiście dodatki te można modyfikować w taki sposób, by smak dania najlepiej wpisał się idealnie w nasze preferencje smakowe.
Sandacz w galarecie - przepis, który daje dużą swobodę!
Sandacz w galarecie - przepis to wskazówki, które możemy dowolnie interpretować. Zwykle zaleca się przygotowanie ryby z włoszczyzną, wywarem rybnym oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Jednocześnie, możemy także do żelatyny i kawałków ryby dodać także zielony groszek lub kawałkami jajek ugotowanych na twardo. Postarajmy się dobrać dodatki tak, by nie tylko nam smakowały, ale także efektownie się prezentowały.
Sandacza oprawiamy i filetujemy.
Kroimy go na większe kawałki, następnie posypujemy solą i wstawiamy do lodówki.
Wywar robimy z łba, ości, cebuli oraz włoszczyzny.
Wywar cedzimy, a następnie wkładamy kawałki sandacza.
Gotujemy to pod przykryciem około 32 minut, a następnie po upływie tego czasu rybkę delikatnie wyjmujemy, by się nam nie rozwaliła.
Moczymy żelatynę w 4 łyżkach wody, jak już napęcznieje, wtedy do wywaru (odcedzonego) dodajemy razem z białkami jajek. Trzeba zagotować i przecedzić przez sitko.
Układamy kawałki sandacza na dnie naczynia i następnie zalewamy to galaretką i wstawiamy do lodówki.