Soczysty schab, marynowany w Ziarenkach Smaku, duszony w piwie z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym, z marchewką, pietruszką i selerem. Brzmi fantastycznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Wykonaj go samodzielnie, a zyska niesamowicie ważny walor – domowy smak. To wyjątkowe danie, które zachwyca niepowtarzalnym połączeniem aromatów i tekstur. W czym tkwi tajemnica? Przede wszystkim w starannie dobranej marynacie, w której mięso nabiera głębokiego smaku. Duszenie w piwie sprawia, że schab staje się niezwykle soczysty i delikatny, a dodatek Kostki Rosołowej WINIARYi koncentratu pomidorowego intensyfikuje smak. Do tego warzywa sprawiają, że obok tego dania nie można przejść obojętnie. Nie wierzysz? Wypróbuj sam(a) i prowadź do swojego jadłospisu coś pysznego!
Z czym podać schab duszony w piwie?
Jednym z popularnych sposobów jest podanie soczystego schabu duszonego w piwie z kluskami śląskimi lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Ta klasyczna kombinacja zapewnia doskonałą fuzję smaków, tworząc posiłek, który zadowoli apetyt nawet największych łasuchów. Wystarczy dodać do niego świeżą sałatkę, czerwoną kapustę lub kiszonego ogórka i danie gotowe! Możesz go zaserwować podczas rodzinnego obiadu, spotkania ze znajomymi lub ważnej uroczystości. To jednak niejedyna opcja! Schab duszony w piwie doskonale pasuje także do pieczonych warzyw. Wystarczy, że pokroisz w słupki ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię i bakłażana, a następnie polejesz je oliwą z oliwek i włożysz na chwilę do piekarnika. Podane ze schabem będą smakować wyśmienicie! Ostatnia propozycja podania to najbardziej surowa wersja. Po prostu połóż schab duszony w piwie na liściach sałaty i podawaj. Dzięki takiemu zbiegowi najlepiej czuć głębię smaku!
Duszony schab na patelni - prosty i uniwersalny przepis
Niezależnie od tego, czy to pyszny obiad w rodzinnym gronie, czy elegancka kolacja ze znajomymi, duszony schab na patelni zawsze będzie hitem stołu. Niezwykła kombinacja smaków oraz możliwość dostosowania do własnych upodobań czynią go prawdziwie uniwersalnym daniem. Zaskocz swoich bliskich! Wciel się w rolę profesjonalnego kucharza (którym wcale nie musisz być, przygotowując to danie!) i zaserwuj im posiłek rodem z ekskluzywnej restauracji. Potrzebujesz niewiele ponad pół godziny na przygotowanie składników oraz cztery godziny na marynowanie i pieczenie.
Agnieszka