Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polacy kochają wieprzowinę. Jej przyrządzenie zazwyczaj nie sprawia zbyt wiele trudności, zaś wyśmienity schab pieczony jest jednym z prostszych i najszybszych w przygotowaniu. Dania pieczone są zresztą wybierane przez gospodynie domowe ceniące sobie potrawy, które właściwie „robią się same”. Solidna porcja pieczeni może okazać się smacznym obiadem na dwa dni, ale będzie też niezawodna na specjalne okazje. Nie tylko niedzielny posiłek czy uroczysta kolacja zyskają na obecności pieczonego schabu.
Z powodzeniem można go włączyć do wielkanocnego lub bożonarodzeniowego menu. Nie powinno go zabraknąć także na ważniejszych uroczystościach, takich jak np. imieniny czy wesela. Niewątpliwą zaletą tej pieczeni jest możliwość podawania jej na ciepło lub na zimno. Dzięki temu równie dobrze odnajdzie się na szwedzkim stole.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przyprawę WINIARY, miód, roztarty ząbek czosnku i cynamon utrzyj z 3 łyżkami wody.
Posmaruj mięso tak przygotowaną marynatą i obłóż plasterkami cytryny. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowany schab przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem 35-45 minut w temperaturze do 200°C.
Zdejmij przykrycie i piecz schab jeszcze przez 15 minut.
Podawaj z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY przygotowanym według przepisu na opakowaniu.