Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso obsypuję przyprawą do mięs, czerwoną papryką i majerankiem (wszystko dokładnie wsmarowuję w mięso).
Tak przygotowane zostawiam na godzinę w lodówce.
Marchew kroimy w grubsze krążki, pieczarki w większą kostkę, a cebulę w piórka.
Przygotowane wcześniej mięso razem z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy 0,5 szkl bulionu warzywnego (kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 szkl wody).
Pieczemy 90 minut w 180 stopniach (pierwsze 10-15 minut pieczemy w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 minut zakrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
Gotowy schab można podawać z warzywami jako danie główne, lub wystudzony kroić jak wędlinę.