Schab w cieście francuskim to potrawa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Stała się ona popularna nie tylko w Polsce, ale także w kuchni całej Europy. Pojawia się jednak pytanie, skąd wziął się pomysł na soczysty schab w cieście francuskim? Okazuje się, że udzielenie jednoznacznej odpowiedzi nie jest do końca możliwe. Jak wiadomo, ciasto francuskie pochodzi z Francji, mimo że wiele osób dopatruje się jego początków w starożytnej Grecji. Niemniej jednak pomysł zawinięcia w to delikatne ciasto kawałków mięsa dalej pozostaje dość tajemniczy. Warto jednak zauważyć, że bez względu na kraj pochodzenia tego dania, schab w cieście francuskim jest smakowitym i sycącym pomysłem na obiad!
Schab w cieście francuskim z pieczarkami - danie na obiad, kolację i nie tylko!
Schab w cieście francuskim z pieczarkami to danie, które śmiało można nazwać uniwersalnym. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznych pieczarek i chrupiącego ciasta francuskiego zadowoli nawet największych i najbardziej wymagających smakoszy. Warto zauważyć, że sama potrawa stanowi świetną podstawę do drugiego dania obiadowego. Niemniej jednak można także potraktować ją jako świetną, mięsną przekąskę na podwieczorek czy kolację. Schab w cieście francuskim można także przygotować na specjalne okazje takie jak np. uroczysty, rodzinny obiad czy urodziny! Danie to z pewnością nas nie rozczaruje!
Jak upiec soczysty schab w cieście francuskim?
Schab pieczony w cieście francuskim to dość prosty i sprawdzony w przygotowaniu przepis. Niemniej jednak największym wyzwaniem okazuje się być zachowanie pełnej soczystości mięsa i zapobiegnięcie jego wyschnięciu. Schab ma to do siebie, że już nieodpowiednia obróbka cieplna może sprawić, iż mięso będzie suche i nieapetyczne. Wobec tego jak upiec soczysty schab w cieście francuskim? Otóż zadbajmy o to, by piekarnik był nagrzany do maksymalnie 180 stopni Celsjusza. Faktem jest, że czas pieczenia mięsa może się nieco wydłużyć, aczkolwiek pozostanie ono soczyste i smaczne.
Schab pieczony w cieście francuskim - z czym go podawać?
Schab pieczony w cieście francuskim pozostawia dość dużą dowolność, jeśli chodzi o dobór dodatków. Naturalnie, możemy podawać go w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaczków okraszonych cebulką. Jeśli jednak serwujemy schab w cieście francuskim w formie kolacji czy przekąski, wówczas idealnym rozwiązaniem będzie lekka, wiosenna sałatka. Świetnie skomponuje się ona z ciastem francuskim, pieczarkami oraz smakiem mięsa.