Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.
Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.
Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.
Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.