Każdy z nas czeka z optymizmem na rozpoczęcie sezonu grillowego. Cenimy sobie bowiem możliwości, jakie daje nam gotowanie na świeżym powietrzu. Choć to grillowane warzywa lub karkówka cieszą się największym uznaniem, to jednak warto w tym roku zdecydować się na schab z grilla! Soczysta porcja mięsa, które uprzednio zostanie zamarynowane jest idealnym pomysłem na obiad dla prawdziwych mięsożerców. Może być on serwowany w towarzystwie różnorodnych dodatków, dzięki czemu danie to staje się wyjątkowo uniwersalne i sprawdzi się podczas każdej okazji. Soczysty schab z grilla można podawać wraz z ziemniakami, zestawem surówek, frytkami, a także z różnorodnymi sosami. Warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio go przygotować, by wydobyć pełnię smaku oraz wyrazisty aromat podczas grillowania.
Schab na grilla - jak go przygotować?
Soczysty schab na grilla z pewnością zadowoli nasze podniebienia. Jednak kluczem do sukcesu tego dania jest nic innego, jak tylko odpowiednio przygotowana marynata. Zazwyczaj przygotowuje się ją z czosnku, octu winnego, oleju, rozmarynu oraz słodkiej papryki. Jednak marynat do schabu jest znacznie więcej, w zależności od tego, czy preferujemy dania łagodne, czy być może pikantne. Pamiętajmy jednak o tym, że nie same składniki marynaty, a czas marynowania ma tu kluczowe znaczenie. Wiele osób pozostawia mięso do marynowania jedynie na kilka godzin, co absolutnie nie jest wystarczające. W tym wypadku warto kierować się prostą zasadą - im dłużej, tym lepiej. Pozostawmy więc mięso na całą noc, a najlepiej nawet na kolejny dzień. Dzięki temu mięso stanie się miękkie, soczyste, a także przesiąknie aromatem i smakiem mieszanki przypraw. Taki schab na grilla będzie idealnie przygotowany, a tuż po wysmażeniu, szybko zniknie z talerzy!
Soczysty schab z grilla - jak długo trwa grillowanie mięsa?
Schab z grilla - zgodnie z tym, co zostało już wspomniane - jest sprawdzonym przepisem na uniwersalne i szybkie danie. Co do zasady, schab może być wysmażony na grillu już nawet po 8 - 10 minutach. Pamiętajmy jednak, że wiele zależy tu od grubości samych plastrów mięsa. Im będą one cieńsze, tym mniej czasu będzie potrzebne do ich całkowitego wysmażenia. Co więcej, zwróćmy uwagę na to, że czas grillowania schabu powinien być przez nas precyzyjnie kontrowany. Zbyt długie pozostawienie mięsa na grillu może sprawić, że straci ono swoją soczystość i jędrność. Soczysty schab z grilla najlepiej skomponuje się z ryżem, ziemniakami i różnymi sałatkami!