Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polska kuchnia w dużej mierze oparta jest na daniach mięsnych. Choć najczęściej korzystamy z drobiu, to jednak wieprzowina jest druga w kolejności. Szczególnym upodobaniem darzymy schab, który jest wyjątkowo soczysty i pożywny w smaku. Oczywiście schab możemy serwować na wiele różnych sposobów. Pojawiło się wiele wariacji odnośnie tego mięsa, jednak to schab ze śliwą w galarecie na stałe zapisał się w tradycyjnej kuchni polskiej. Okazuje się, że danie to jest wyjątkowo uniwersalne, a my możemy skorzystać z niego przy każdej okazji. Uroczysta kolacja z ukochanym? Rodzinny obiad czy urodziny? Schab ze śliwką w galarecie nigdy nas nie zawiedzie i zaspokoi apetyt nawet najbardziej wymagających gości!
Przepis na schab ze śliwką w galarecie - prosty i szybki w przygotowaniu!
Zastanawiając się jak zrobić schab ze śliwką w galarecie, wiele osób może uważać, że przygotowanie dania jest wyjątkowo czasochłonne i problematyczne. Okazuje się jednak, że jest zupełnie inaczej! Nawet bez wyjątkowych umiejętności kulinarnych i szeregu wyszukanych składników możemy przygotować danie, które zawsze wyjdzie tak samo smaczne! Pamiętajmy jednak o tym, że najważniejszym etapem będzie pieczenie schabu. Mięso to ma tendencje do utraty wody i wysychania, przez co szybko straci swoje walory smakowe. Przepis na schab ze śliwką w galarecie jasno wskazuje, że powinniśmy użyć specjalnego rękawa do pieczenia. Jeśli jednak go nie mamy, to zwróćmy uwagę na to, by temperatura piekarnika utrzymywała się na poziomie od 160 do 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowamy pełną soczystość mięsa, a także zadbamy o to, by efektownie się prezentowało.
Jak zrobić schab ze śliwką w galarecie?
Przepis na schab ze śliwką w galarecie jest dość prosty i logiczny. Nie ma w nim skomplikowanych składników i wieloetapowych przygotowań. Niemniej jednak pamiętajmy, że eksperymentowanie w kuchni jest obecnie na wagę złota! Tak więc jak zrobić schab ze śliwką w galarecie, który zachwyci nas i gości? Użyjmy wyobraźni! Faktem jest, że standardowy przepis zakłada wykorzystanie śliwki - świetnie komponuje się ona ze smakiem mięsa. Jednak możemy w tym zakresie postawić na pełną kreatywność. Jeśli zależy nam na ty, by danie było oryginalne, zastąpmy klasyczne śliwki np. morelami czy brzoskwiniami. Niektórzy decydują się nawet na dodatek ananasa, który również dobrze uzupełnia mięsny smak. Postawmy na kreatywność, a przygotowany schab będzie pozytywnym zaskoczeniem!
Schab obtaczamy w przyprawie, pozostawiamy na noc w lodówce.
Nożem po długości nacinamy schab, wkładamy śliwki do środka i zawijamy. Wkładamy w rękaw do pieczenia.
Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
Studzimy i kroimy na plastry. Na półmisek układamy sałatę, pokrojony schab.
Z wody, kostki gotujemy bulion, ostudzamy, dodajemy żelatynę. Polewamy schab na półmisku. Dekorujemy pomarańczą, winogronem, pietruszką według swojego uznania.