Schabowe zapiekane z pomidorem i mozzarellą to propozycja na urozmaicenie tradycyjnego dania z kotletami schabowymi. Zapiekane razem z pomidorem i mozzarellą nabierają zupełnie nowego, niepowtarzalnego charakteru, a dodatek aromatycznej Przyprawy Ziarenka Smaku WINIARY zapewni pyszny smak mięsa. Warto wypróbować ten przepis, aby klasyczne schabowe nie znudziły Ci się tak szybko.
Schab wieprzowy pojawia się w wielu przepisach, w tym jako tradycyjne danie kuchni polskiej. Mięsno można smażyć albo piec. W naszym przepisie na obiad stawiamy na jedno i drugie. Usmażony kotlet zostaje przełożony na żaroodpornego naczynia (brytfanna lub patelnia), a następnie zapiekany z dodatkami. Czas przygotowania nie jest przy tym bardzo długi. Jeśli odpowiednio wcześniej rozgrzejesz piekarnik, wystarczy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, żeby osiągnąć zadowalające efekty - przypieczone pomidory i roztopiony, ciągnący się ser.
Schabowe zapiekane z pomidorem i mozzarellą czasami nazywa się także "schabowe caprese". To dlatego, że danie w ciekawy sposób łączy polskie oraz włoskie tradycje kulinarne. W końcu obecność pomidorów, sera mozzarella i bazylii wskazuje na inspirowanie się kuchnią ze słonecznej Italii.
Ciekawa forma tych zapiekanych kotletów, aż prosi się o to, żeby sięgnąć po niestandardowe dodatki. Chociaż można go podać w tradycyjny sposób z gotowanymi ziemniakami i mizerią albo inną surówką, warto poszukać ciekawszych rozwiązań. Do schabu w tej formie będzie pasować na przykład mix sałat z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Warto zapamiętać ten przepis i użyć go w sytuacji, gdy masz już gotowe kotlety ze schabu. Zamiast zjeść je następnego dnia podane w takim sam sposób, można zaskoczyć domowników swoją kreatywnością.
Koniecznie wypróbuj również inne przepisy ze schabem:
Roladki schabowe w sosie serowym
Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą
Roladki schabowe z kurkami
Kotlety schabowe saute z pomidorkami cherry