Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeżeli lubicie sernik to musicie spróbować tego przepisu! Jest on bowiem określany jako anty sernik – sernik baskijski czy po prostu skarmelizowany (przypalony) sernik! Delikatny jak płatek śniegu, niesamowicie kremowy, ten sernik baskijski to idealny pomysł na nadchodzące Święta. Żeby było prościej ja przygotuje go na bazie budyniu WINIARY. Dodatek budyniu bez cukru powoduje, że deser nie będzie za słodki, a dodatkowo możesz dopasować poziom słodyczy do swoich preferencji i gustu. Sernik pieczemy w temperaturze 220-240°C posypany cukrem pudrem – dzięki temu cukier się skarmelizuje i stworzy ten charakterystyczny wygląd. Nie zrażajcie się tym, że jest tak mocno przyrumieniony! Na tym polega cała jego magia, ta karmelizacja powoduje właśnie, że jest nietypowy i ma niesamowity smak!
Na początku ugotuj budyń w mleku.
Tortownicę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciastka, wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i ułóż na dnie tortownicy.
Wstaw do piekarnika na ok. 10 min 180°C.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki masy serowej (ugotowany budyń, ser i jajka).
Masę przelej do tortownicy, posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 220°C przez ok. 30-40 min.
Sernik wystudź w lodówce, najlepiej przez całą noc.