Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierniczki włóż do mocnej torebki foliowej i pokrusz drobno przy pomocy tłuczka. Kruszonkę przełóż do miski, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm (nie większej niż 22 cm) i ugnieć palcami na dnie i po bokach, pomagając sobie szklanką. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
Żelatynę namocz w 2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj, aż się rozpuści.
W dużej misce ubijaj serek przy pomocy miksera przez około 5 minut, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj śmietanę, cukier brązowy, cukier wanilinowy i cynamon. Ubijaj całość przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą, a masa będzie puszysta. Na końcu dodaj płynną żelatynę o temperaturze pokojowej - gdyby zastygła, rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw na chwilę do ostudzenia. Ostrym nożem obierz pomarańcze. Na schłodzonym serniku rozłóż kawałki pomarańczy i zalej tężejącą galaretką.
Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kawałki pomarańczy jako dekorację.