Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Okazuje się, że istnieje jeden, sprawdzony sposób na niespodziewanych gości, a jest nim smakowity sernik gotowany bez pieczenia! Jest to prosty w przygotowaniu deser, który nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania. Wystarczy kilka, prostych kroków, a także trochę czasu w lodówce, by smakowite ciasto zaskoczyło naszych gości. Bez pieczenia, bez większego wysiłku, bez żadnych problemów - właśnie taki jest sernik gotowany bez pieczenia.
Sernik gotowany na herbatnikach bez pieczenia - ciasto na każdą okazję!
Sernik gotowany na herbatnikach bez pieczenia to deser, który może przyrządzić dosłownie każdy z nas. Wystarczy tylko odrobina chęci, a także kilka produktów, które z pewnością posiadamy już we własnym domu! Okazuje się, że ciasto to będzie odpowiednie na każdą okazją. Jeśli w odwiedziny przychodzą goście, teściowe czy rodzice, to śmiało możemy ich tym przysmakiem uraczyć. Co więcej, gotowany sernik bez pieczenia jest deserem, który zachwyci każdego estetę! Pięknie się on prezentuje na paterze, więc może także stanowić element deserowego menu weselnego, komunijnego czy urodzinowego. Sernik gotowany bez pieczenia osłodzi nam także samotne wieczory, które spędzamy w kubkiem herbaty i przed telewizorem!
Gotowany sernik bez pieczenia - czy można dowolnie interpretować przepis?
Przepis na gotowany sernik bez pieczenia składa się z kilku, podstawowych składników, a także składników dodatkowych. Oczywiście samych herbatników czy masy kajmakowej nie możemy pominąć. Jeśli jednak chodzi o sam budyń, to wcale nie musi być on waniliowy. Sprawdzą się także inne smaki, o ile dopasują się one do pozostałych składników. Podobna dowolność obowiązuje także w kwestii dekoracji. Możemy postąpić zgodnie z przepisem i wykorzystać prażone migdały. Niemniej jednak możemy także wierzch ciasta posypać smakowitymi bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Sernik gotowany na herbatnikach, bez pieczenia będzie się także dobrze komponował z pokruszonymi orzechami włoskimi. Tak naprawdę, możemy dekorować ten wypiek tym, co najbardziej wpisuje się w nasze preferencje. Nie ma w tym zakresie praktycznie żadnych ograniczeń!
W dużym garnku z grubym dnem umieść pokrojone w nieduże kawałki masło, twaróg, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Budynie rozpuść w większej misce w zimnym mleku. Gdy masa z masłem zacznie bulgotać, wlej do niej budynie, cały czas mieszaj i podgrzewaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Kajmak zmiksuj z kakao.
Prostokątną foremkę wysmaruj masłem, ułóż warstwę herbatników, posmaruj połową kajmaku. Podziel masę serową na 3 części i wylewaj kolejne warstwy, przekładając herbatnikami. Ostatnią warstwę zakończ drugą częścią kajmaku i posyp migdałami. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.