Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Przygotuj spód: rozdrobnij ciasteczka w blenderze lub pokrusz je za pomocą tłuczka w woreczku. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z masłem i cukrem. Posmaruj tortownicę o średnicy około 24 cm masłem. Wyłóż powstałą masę na dnie tortownicy. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na dole piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą. Przygotuj masę serową: w dużej misce umieść jajka, sól, cukier i wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Następnie dodawaj kolejno składniki, cały czas mieszając na średnich obrotach: masło, twaróg, serek, budyń w proszku, skórkę z cytryny.
Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, przełóż ją na wystudzony spód i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Po upływie godziny, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika, tylko pozwól mu powoli wystygnąć (około dwóch godzin).
Po tym czasie sernik należy umieścić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jego konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a spód delikatnie chrupiący.