Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smak pistacji zazwyczaj poznaje się, jedząc lody pistacjowe. Nie ma jednak powodu, aby na tym poprzestawać, szczególnie, jeśli lubisz poznawać czasem coś nowego. Sernik z kremem pistacjowym to na pewno ciekawa propozycja na deser. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy może pozytywnie zaskoczyć członków rodziny albo Twoich gości.
Podobnie jak w innych sernikach, bazę do ciasta tworzy się z twarogu z dodatkiem cukru jajek oraz śmietany. Wyjątkowy aromat to jednak zasługa pistacji. Do przygotowania ciasta można użyć własnoręcznie zmielonych albo sięgnąć po gotową pastę pistacjową.
Czytając przepis na sernik pistacjowy, zwróć uwagę także na spód do sernika. Tworzy się go z drobno zblendowanych herbatników lub innych ciasteczek wymieszanych z masłem. Pierwszy etap przygotowywania deseru to właśnie upieczenie spodu. Dopiero później należy mieszać kremową masę.
Pistacjowy sernik piecze się w dość niskiej temperaturze. Najlepiej nastawić piekarnik na 150°C i co jakiś czas zaglądać przez szybę. Idealnie przygotowanie ciasto będzie sprężyste i delikatne po ponad godzinie.
Sernik pistacjowy podaje się na zimno. Dlatego po ostudzeniu należy umieścić go w lodówce. Najlepiej, jeśli trafi tam na całą noc. Przepis w podstawowym wariancie umożliwi przygotowanie pysznego, delikatnego deseru, który pasuje do kawy i herbaty, Danie można jednak uczyć bardziej wykwintnym. Do pistacji znakomicie pasuje biała czekolada.
Innym pomysłem na ozdobienie góry sernika może być użycie lukru albo polewa czekoladowa. Przysłowiową wisienką na torcie może być dodanie przed podaniem jeszcze aromatycznego listka mięty. Inne pomysły na kreatywną dekorację to użycie siekanych pistacji albo pokrojonych cząstek limonki, która świetnie pasuje kolorystycznie.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (o średnicy około 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zmiel na drobny piasek w blenderze lub rozkrusz ręcznie. Wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do formy i równomiernie rozprowadź, dociskając do dna. Piecz przez 10 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.
W dużej misie miksera wymieszaj ser na gładką masę. Dodaj cukier, pistacje, budyń, jajka oraz śmietanę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylej na ostudzony spód. Wygładź powierzchnię.
Formę z sernikiem umieść w większej formie wypełnionej do połowy gorącą wodą (kąpiel wodna). Piecz sernik w temperaturze 150°C przez około 1 godzinę i 15 minut, aż środek będzie ścięty, ale wciąż lekko sprężysty. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach na 30-60 min.
Sernik przed podaniem wstaw do lodówki na min 3 godziny, a najlepiej na całą noc.