Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz serniki na zimno i szukasz kolejnych inspiracji na to ciasto? Mamy coś, co może Ci się spodobać i co polubią Twoi bliscy. Sprawdź nasz przepis na sernik z marakują – nie będziesz żałować!
Przygotowanie domowego sernika na zimno z marakują zacznij od połączenia wszystkich składników masy sernikowej. Wystarczy dobrze wymieszać ze sobą śmietankę, serek, mleko skondensowane i żelatynę WINIARY rozpuszczoną w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Teraz czas na spód ciasta. Zrobisz go z pokruszonych herbatników, rozpuszczonego masła i mleka skondensowanego. Całość powinna przypominać mokry piasek. Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, a potem wylej na herbatniki masę sernikową. I już prawie gotowe. Sernik na zimno z marakują powinien spędzić trochę czasu w lodówce. Wstaw go na ok. 4 godziny, żeby masa dobrze stężała. Po tym czasie wierzch sernika możesz udekorować dżemem i miąższem ze świeżej marakui.
Sernik z marakują to ciekawy pomysł na orzeźwiający deser, który idealnie smakuje latem, ale jeśli jesteś fanem takich ciast, z powodzeniem możesz je zrobić o każdej porze roku, gdy tylko masz na nie ochotę.
Zagotuj 200 ml śmietanki kremówki oraz serek śmietankowy. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj mleko skondensowane (1 szklankę) oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę WINIARY.
Zmieszaj pokruszone herbatniki, rozpuszczone masło i mleko skondensowane (60 ml). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż masę z herbatników. A na nią wylej masę serowo-mleczną.
Sernik włóż do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Wierzch sernika udekoruj dżemem lub pulpą z marakui i pestkami ze świeżych owoców.