Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiele osób mówi, że jeśli chcemy zjeść najlepszy sernik, to koniecznie musimy odwiedzić Nowy Jork. Faktem jest, że serwowany w kawiarniach Wielkiego Jabłka deser okrył się sławą na całym świecie. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, że puszysty sernik z czekoladą jest naszym, rodowitym ciastem? Oczywiście mowa tu o serniku z pewnymi modyfikacjami, którego oryginalny przepis został zaadoptowany na realia kuchni polskiej. Można się bardzo często spotkać z nazwą "sernik wiedeński", co odnosi się do faktycznej historii jego powstania. To właśnie w Austrii po raz pierwszy przygotowano ten deser, choć jego ówczesna forma mocno odbiegała od sernika, który jest nam dziś świetnie znany. Co ciekawe, w kuchni polskiej na stałe zapisał się już sernik z czekoladową polewą, nazywany czasem połączeniem sernika z murzynkiem. Ten smakowity deser z pewnością zadowoli wymagających smakoszy!
Sernik z czekoladą na wierzchu - deser szybki i prosty w przygotowaniu!
Sernik z czekoladą na wierzchu to jeden z tych deserów, który można przygotować w krótkim czasie i w bardzo prosty sposób. Co więcej, połączenie masy serowej i czekolady to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia. Puszysty sernik z czekoladą to idealne rozwiązanie w momencie, kiedy nie do końca wiemy, jaki deser przygotować - możemy połączyć oba ciasta w jedno i cieszyć się wyjątkowym smakiem. Nie musimy mieć zdolności cukierniczych, a do przygotowania potrzebne nam będzie jedynie kilka składników, które prawdopodobnie już znajdują się w naszej kuchni!
Szybki sernik z czekoladą - ciasto na każdą okazję!
Czy niezapowiedziani goście zbliżają się z wizytą? Okazuje się, że szybki sernik z czekoladą będzie jednym z najlepszych rozwiązań! Deser ten zachwyca swoim słodkim, twarogowo-czekoladowym smakiem, a do tego prezentuje się on w wyjątkowo estetyczny sposób. Sernik z czekoladową polewą będzie idealny w formie domowego wypieku do kawy czy herbaty, ale także świetnie sprawdzi się jako ciasto na specjalne okazje!
Sernik z czekoladową polewą - jak go ozdobić?
Sernik z czekoladową polewą sam w sobie prezentuje się doskonale! Kontrastujące kolory twarogu i czekolady zdobią go w wyrazisty sposób. Jeśli jednak chcemy nieco bardziej urozmaicić wypiek, wówczas możemy posypać czekoladową polewę pokruszonymi bakaliami jak np. migdały czy orzechy włoskie. Nie tylko wzbogacą one wygląd sernika, ale także i jego smak!
Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do rondelka i gotować do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Ostudzić. Dodawać do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie do ciasta.
Z powstalej masy odlac 2/3 szklanki (z tego powstanie polewa), resztę masy wymieszać z przestaną mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie do ciasta.
Białka oddzielić od żółtek.
Twaróg zmiksować z cukrem, dodać żółtka, mąkę i miękkie masło. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie do masy serowej.
Tortownicę o śr. 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wyłożyć 3/4 ciasta czekoladowego, na ciasto wyłożyć masę serową - najlepiej łyżką na wierzch wyłożyć resztę ciasta czekoladowego.
Piec w temp. 180°C ok. 50 minut. Upieczone i lekko przestudzone ciasto polać odłożona wcześniej polewą i posypać wiorkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.