Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód. Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).
Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.