Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Shoarma z kurczaka to danie, które cieszy się wyjątkową popularnością w całej Europie. Nie ma bowiem nic lepszego niż aromatyczny kurczak w papryce, aromatycznych ziołach i z ulubionymi dodatkami. Okazuje się, że "prawa" do tego kultowego przysmaku rości sobie wiele państw! Grecy uważają je za swoje dobro narodowe, zaś mieszkańcy Persji prześcigają się w pomysłach na jego urozmaicenie. Jednak prawdą jest to, że klasyczna shoarma z kurczaka pochodzi z Turcji. Oczywiście, pierwotnie znana była ona pod nazwą cevrime, co w wolnym tłumaczeniu na język polski oznacza obracające się mięso. Turcy wykorzystywali w swoich przepisach głównie baraninę i wołowinę. Pomysł na wrzucenie na ruszt marynowanego drobiu pojawił się nieco później. Mimo wszystko, przepis na to kultowe danie szybko został spopularyzowany, a także zyskał sobie wielu zwolenników.
Shoarma z kurczaka - co to?
Wiele osób w dalszym ciągu może szukać odpowiedzi na pytanie: shoarma z kurczaka - co to? W finalnej wersji bowiem widzimy kawałeczki soczystego drobiu, w towarzystwie różnorodnych sosów oraz frytek lub pieczywa. Okazuje się jednak, że samo przygotowanie shoarmy zaczyna się już od momentu aromatycznej marynaty, w której mięso musi leżakować przynajmniej przez 6-8 godzin. Po tym czasie jest ono nabijane na pionowy rożen - w formie szaszłyka - i opalane równomiernie na obracającym się grillu. Następnie, jest ono ścinane z wierzchu ostrym nożem, dzięki czemu na nasze talerze trafiają jedynie pięknie zarumienione, soczyste kawałki.
Shoarma z kurczaka - przepis w dwóch wersjach na smakowity obiad lub kolację!
Shoarma z kurczaka - przepis to tylko kilka prostych kroków, które pomogą nam wykreować niesamowite danie w dwóch wersjach! Okazuje się, że możemy w prosty sposobów połączyć odrobinę kuchni meksykańskiej z kuchnią grecką, co z pewnością zadowoli każdego smakosza. Wystarczy skorzystać z odpowiednich, lekko pikantnych przypraw, a także typowo greckich dodatków jak np. ser feta. Dzięki temu na naszym talerzu zapanuje prawdziwa magia kolorów, a także unikalne połączenie smaków. Pamiętajmy także o tym, że shoarma z kurczaka najlepiej będzie prezentowała się w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, frytek, a także pieczywa w typie chlebka pita. Konieczne jest także przygotowanie sosów, które wydobędą pełnię smaku marynowanego mięsa. W tym momencie mamy jednak pełną dowolność! Shoarma z kurczaka wybornie smakuje zarówno z sosem czosnkowym jak i z dipem pomidorowym.
Filet z kurczaka pokroić w paski; cebulę w piórka; paprykę w paseczki a pieczarki obrać i pokroić.
Na gorącą patelnie z oliwą z oliwek wrzucić kurczaka i posypać przyprawą w stylu meksykańskim.
Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą i solimy. Kiedy pieczarki się zarumienią, dodajemy je do kurczaka razem z papryką.
Całość mieszamy i smażymy do momentu gdy papryka będzie miękka. Danie przekładamy na talerze.
Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim naszą potrawę lub posypać żółtym serem.
Potrawę podajemy z sosem: Ogórek ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy wodę z ogórków.
Czosnek przeciskamy przez praskę (ilość dowolna, jak kto lubi)
Wszystkie składniki sosu mieszamy z jogurtem naturalnym. Gotowe danie przekładamy na talerze.