Shoarma z kurczaka to danie, które cieszy się wyjątkową popularnością w całej Europie. Nie ma bowiem nic lepszego niż aromatyczny kurczak w papryce, aromatycznych ziołach i z ulubionymi dodatkami. Okazuje się, że "prawa" do tego kultowego przysmaku rości sobie wiele państw! Grecy uważają je za swoje dobro narodowe, zaś mieszkańcy Persji prześcigają się w pomysłach na jego urozmaicenie. Jednak prawdą jest to, że klasyczna shoarma z kurczaka pochodzi z Turcji. Oczywiście, pierwotnie znana była ona pod nazwą cevrime, co w wolnym tłumaczeniu na język polski oznacza obracające się mięso. Turcy wykorzystywali w swoich przepisach głównie baraninę i wołowinę. Pomysł na wrzucenie na ruszt marynowanego drobiu pojawił się nieco później. Mimo wszystko, przepis na to kultowe danie szybko został spopularyzowany, a także zyskał sobie wielu zwolenników.
Shoarma z kurczaka - co to?
Wiele osób w dalszym ciągu może szukać odpowiedzi na pytanie: shoarma z kurczaka - co to? W finalnej wersji bowiem widzimy kawałeczki soczystego drobiu, w towarzystwie różnorodnych sosów oraz frytek lub pieczywa. Okazuje się jednak, że samo przygotowanie shoarmy zaczyna się już od momentu aromatycznej marynaty, w której mięso musi leżakować przynajmniej przez 6-8 godzin. Po tym czasie jest ono nabijane na pionowy rożen - w formie szaszłyka - i opalane równomiernie na obracającym się grillu. Następnie, jest ono ścinane z wierzchu ostrym nożem, dzięki czemu na nasze talerze trafiają jedynie pięknie zarumienione, soczyste kawałki.
Shoarma z kurczaka - przepis w dwóch wersjach na smakowity obiad lub kolację!
Shoarma z kurczaka - przepis to tylko kilka prostych kroków, które pomogą nam wykreować niesamowite danie w dwóch wersjach! Okazuje się, że możemy w prosty sposobów połączyć odrobinę kuchni meksykańskiej z kuchnią grecką, co z pewnością zadowoli każdego smakosza. Wystarczy skorzystać z odpowiednich, lekko pikantnych przypraw, a także typowo greckich dodatków jak np. ser feta. Dzięki temu na naszym talerzu zapanuje prawdziwa magia kolorów, a także unikalne połączenie smaków. Pamiętajmy także o tym, że shoarma z kurczaka najlepiej będzie prezentowała się w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, frytek, a także pieczywa w typie chlebka pita. Konieczne jest także przygotowanie sosów, które wydobędą pełnię smaku marynowanego mięsa. W tym momencie mamy jednak pełną dowolność! Shoarma z kurczaka wybornie smakuje zarówno z sosem czosnkowym jak i z dipem pomidorowym.