Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Siemię lniane wsypujemy do garnka.
Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.
Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.
Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.
Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.
Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.
Kaszę gotujemy w osobnym garnku.
Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.
Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.