Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Skrzydełka faszerowane mogą brzmieć dość egzotycznie. Wiedząc jak wygląda kurze skrzydełko, można zadać sobie konkretne pytanie: w jaki sposób można je właściwie faszerować? Okazuje się, że jest to wyjątkowo proste, a samo przygotowanie takich skrzydełek zajmie nam kilka chwil, a ich nadziewanie może być świetną zabawą! Sam farsz z mięsa mielonego, szczypiorku i cebuli w połączeniu z przyprawionym mięsem kurzym to wyjątkowe połączenie smaków. Co więcej, takie skrzydełka świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Można je wykorzystać w momencie, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad, kolację, czy po prostu szukamy prostej przekąski.
Faszerowane skrzydełka - danie, które zadowoli każdego!
Faszerowane skrzydełka z kurczaka z warzywami i mięsem mielonym to danie, które sprosta potrzebom każdego smakosza. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie doprawienie mięsa i nadzienia tak, by było ono aromatyczne, a sama skórka skrzydełek stała się wyjątkowo chrupiąca i smaczna. Warto tu skorzystać z gotowych mieszanek przypraw do drobiu. Nadadzą one skórce skrzydełek intensywny kolor, przez co będą prezentowały się jeszcze bardziej apetycznie. Faszerowane skrzydełka powinny mieć także smakowite i dobrze przyprawione nadzienie. Nie musimy ograniczać się w tym wypadku jedynie do soli czy pieprzu. Możemy skorzystać ze słodkiej papryki, mieszanki ziół, a nawet i chili, jeśli lubimy pikantniejsze smaki.
Skrzydełka faszerowane warzywami - jak można je urozmaicić?
Skrzydełka faszerowane warzywami i mięsem mielonym to przepis, który można interpretować na wiele, różnych sposobów. Oryginalnie, powinniśmy do mięsa mielonego dodać jedynie cebulę i szczypiorek. Niemniej jednak można przygotować także nadzienie ze szpinaku i czosnku lub innych, ulubionych warzyw. Nie musimy decydować się nawet na to, by dodać mięso mielone. Skrzydełka faszerowane mają nam po prostu smakować!
Faszerowane skrzydełka z kurczaka - z czym je podawać?
Faszerowane skrzydełka z kurczaka można serwować z wieloma dodatkami. Świetnie będą one się komponowały z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z frytkami. Można także podać je w towarzystwie ryżu i słodko-kwaśnego sosu. Jeśli zaś chcemy zaserwować skrzydełka faszerowane w formie przekąski, wówczas wystarczy zadbać o zestaw surówek oraz odpowiednie dipy. Najlepiej będą sprawdzały się sosy na bazie czosnku, ziół czy musztardy i miodu - nadadzą one skrzydełkom jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Usunąć kości ze skrzydełek.
W środku i na zewnątrz skrzydełka hojnie obsypać przyprawą do drobiu.
Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzoną cebulę, jajko, sól i pieprz.
Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do mięsa., dokładnie wymieszać.
Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka.
Koniec skrzydełek należy spiąć wykałaczką. Skrzydełka układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, opsypać przyprawą.
Piec około godzinę w 175 stopniach.