Skrzydełka z grilla to danie, które sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy serwować je zarówno na lunch, ale także na późny podwieczorek. Co więcej, niepozorne skrzydełka w towarzystwie sosów mogą stać się wspaniałą przekąską. Jednocześnie sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w idealnie skomponowanej mieszance przypraw. Marynata na skrzydełka z grilla powinna wydobyć z nich wyjątkowy smak oraz aromat. Wiele osób decyduje się na najbardziej tradycyjne rozwiązanie i przygotowuje skrzydełka z grilla w sosie barbecue. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyne rozwiązanie. Przepis na skrzydełka z grilla może być zmieniany i modyfikowany w zależności od naszych potrzeb. Jednak marynata z oleju, miodu i korzenno-ziołowych przypraw okaże się niezastąpiona. Dzięki niej skrzydełka z grilla zyskają sobie niepowtarzalny aromat oraz smak, którego nie będziemy mogli zapomnieć przez długi czas! Pamiętajmy jednak, że skrzydełka powinny marynować się co najmniej całą noc.
Skrzydełka z grilla - z czym można je serwować?
Przepis na skrzydełka z grilla jest wyjątkowo prosty i szybki. Danie to nie wymaga od nas pokaźnych zdolności kulinarnych, a dodatkowo, jest ono całkiem uniwersalne. Jeśli więc zastanawiamy się, z czym możemy je serwować, to ciężko w tym wypadku udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Skrzydełka z grilla świetnie będą komponowały się z rozmaitymi sosami i dipami, wówczas możemy zaserwować je jako fenomenalną przekąskę. Dodatkowo, mogą one także pełnić rolę smakowitego dania głównego. W takim wypadku warto podawać je w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków, ryżu, a nawet chlebka pita. Całość można zwieńczyć zestawem różnorodnych surówek. Soczyste skrzydełka z grilla to szybkie i świetne danie, które może nas uratować w momencie, kiedy nie mamy pomysłu na tradycyjny obiad!
Soczyste skrzydełka z grilla - jak poprawnie je grillować?
Przepis na soczyste skrzydełka z grilla jasno wskazuje na to, by grillować je na średnim żarze. Oprócz tego, bardzo ważne jest odpowiednie rozgrzanie grilla, by mięso mogło równomiernie się wysmażyć. Co do zasady, średniej wielkości skrzydełka z kurczaka potrzebują około 20 minut, by można było się nimi delektować. Pamiętajmy również o tym, by zamknąć komorę grilla. W ten sposób skrzydełka zostaną wysmażone w znacznie krótszym czasie, a dodatkowo będą mogły zachować swoją soczystość. Zaleca się, by temperatura grilla - w momencie ułożenia skrzydełek - wynosiła około 180 stopni Celsjusza.