Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Skrzydełka z kurczaka pieczone w pięciu smakach to jedno z tych dań, które możesz szybko i łatwo przygotować w domu. Wystarczy kilka składników i trochę umiejętności kulinarnych, aby cieszyć się smakiem prostej azjatyckiej potrawy w zaciszu własnej kuchni. To coś w sam raz dla fanów tradycyjnych azjatyckich dań, jak i tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami. Zobacz, jak przygotować to danie według naszego przepisu.
Proste azjatyckie dania dla Ciebie i Twoich bliskich
Dziś mamy dla Ciebie przepis na skrzydełka z kurczaka pieczone w pięciu smakach. Bazą tego prostego dania azjatyckiego jest kurczak – delikatne mięso, jest często wykorzystywane w azjatyckiej kuchni. Drób świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. W tym przepisie skrzydełka marynujemy w sosie sojowym, oliwie lub oleju. Dodajemy też WINIARY POMYSŁ NA… Kurczaka w pięciu smakach po Chińsku. Warto odstawić skrzydełka z przyprawami na ok. 30 minut lub dłużej, żeby dobrze się zamarynowały. Po tym czasie skrzydełka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Tuż przed podaniem skrzydełka posyp prażonym sezamem, posiekanym szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj je z ulubionymi sosami WINIARY. Smacznego!
Skrzydełka oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Umieść w misce i dodaj sos sojowy – dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… oraz oliwę lub olej, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli masz taką możliwość odstaw do zamarynowania.
Skrzydełka piecz ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu, skrzydełka podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem oraz skropione sokiem z limonki. Możesz je też serwować z ulubionym sosem WINIARY.