Przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany jest od ponad stu lat z pokolenia na pokolenie. Śledź po kaszubsku wpisany jest na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Przepis stanowi idealną pozycję dla jednej z wigilijnych potraw, jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale przede wszystkim niepowtarzalny w smaku. Śledzie po kaszubsku są tak pyszne, że nie sposób ich nie spróbować. Kaszubi śledzia przyrządzają na ponad sto sposobów, począwszy od gotowania tej rodzimej ryby, przez wędzenie, suszenie, smażenie czy prażenie.
Od wieków ryby znajdowały szczególne zastosowanie w żywieniu, szczególnie kaszubskiej ludności nadmorskiej. Śledź na Kaszubach odgrywa główną kulinarną rolę, choć tradycje kulinarne tego regionu Polski są znacznie bogatsze. Mimo tego od lat w kaszubskiej kuchni pojawiają się chociażby słynne koreczki śledziowe po kaszubsku.
Śledź po kaszubsku – właściwości zdrowotne
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami należą do niezwykle smacznych dań, niosących za sobą ogrom właściwości prozdrowotnych. Bogactwo witamin (szczególnie witaminy D3) przyczynia się do wzmocnienia odporności i regulacji gospodarki lipidowej w organizmie. Śledź jest rybą tłustą, bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe. To ryba mało kaloryczna, smaczna, która dostarcza organizmowi także duże ilości kwasów Omega-3. Śledzie to prawdziwe bomby zdrowotne. Nie bez powodu mówi się "człowiek zdrowy jak ryba".
Jak zrobić śledzie po kaszubsku? - prosty i szybki przepis
Pomimo tego, że przepis na śledzie po kaszubsku przekazywany z pokolenia na pokolenie zazwyczaj różni się pomiędzy rodzinami, ten jeden - tradycyjny - jest tym, od którego warto poznać ten unikalny i ponadczasowy smak. Jedną z potraw Wigilijnych może być śledź po kaszubsku. Jak zrobić to danie, by jak najlepiej odzwierciedlić jej tradycyjny smak i kubkami smakowymi przenieść się na Kaszuby? Do przygotowania najlepiej użyć ryby świeżej, prosto z Bałtyku. Jeśli nie mamy do niej dostępu, wówczas pozostaje nam skorzystanie z mrożonych filetów. Śledź w połączeniu z odpowiednimi dodatkami da nam niesamowitych doznań smakowych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na śledzia po kaszubsku. Smacznego!