Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie po tatarsku to jedna z tych propozycji, którą warto przygotować na święta. Uwielbiają je fani ryb i świątecznych, klasycznych przystawek na zimno. Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska zachwyca wielu z nas swoim smakiem i aromatem. Marynowane śledzie doskonale komponują się z wyrazistością sosu tatarskiego oraz pozostałymi dodatkami, tworząc wyjątkowy kontrast. Chcesz zaserwować to danie swoim bliskim? Koniecznie sprawdź ten przepis!
Wigilijne śledzie z sosem tatarskim
Do zrobienia tych śledzi nie potrzebujesz trudno dostępnych czy drogich składników. Wystarczy tylko kilka produktów i kilka minut spędzonych w kuchni. Najdłuższe jest czekanie, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.
Tatarski sos z dodatkiem jajka na twardo, kwaśnej śmietany, cebuli i soczystego jabłka podkreśla wyjątkowy smak całego dania. Dodatek jabłka dodaje mu orzeźwiającego, owocowego charakteru, a suszona żurawina to ciekawy, słodki akcent. Tak przygotowane śledzie po tatarsku w kremowym sosie dobrze smakują z kromką świeżego chleba albo z chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Śledzie odsącz z marynaty i pokrój w paski. Umieść w naczyniu. Żurawinę zalej ½ szkl. wrzątku i odstaw na 10 min.
Koperek posiekaj i posyp nim śledzie.
Jabłko pokrój w zapałkę, a jajko - w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Sos tatarski WINIARY wymieszaj ze śmietaną, jabłkiem i cebulą.
Żurawinę odsącz porządnie z nadmiaru wody i dodaj do śledzi. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Śledzie przykryj marynatą i odstaw do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz urozmaicić tę przekąskę, możesz dodać do niej ogórki kiszone, kawałki selera naciowego lub/i kapary odsączone z zalewy.