Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie ulega wątpliwości, że śledzie w śmietanie to niezwykle popularna potrawa, goszcząca na naszych stołach przy rozmaitych okazjach. Jednak mało kto wie, że zanim danie to zaczęło królować wśród imprezowych przekąsek, było podstawą postnej diety. Po śledzia sięgali zarówno biedni, jak i bogaci, a nawet królowie. Wielkim miłośnikiem tej ryby był sam Władysław Jagiełło, który z przyjemnością zajadał się śledziami pod każdą postacią. Współczesny przepis na śledzie w śmietanie odbiega jednak znacząco od średniowiecznych receptur, wedle których przyrządzano tę rybę. Co więcej, jest o niebo smaczniejszy. Zatem jak zrobić to tradycyjne danie, tak chętnie przez nas spożywane przy różnych okazjach?
Klasyczny śledź w śmietanie to nie tylko smaczna przekąska, ale także tradycyjne, świąteczne danie. Co niektórzy chętnie jedzą też śledzie solone w śmietanie na obiad. Dlatego tak ważne jest, aby smak tej potrawy, ale też sposób podania był perfekcyjny. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się płaty śledziowe. Najsmaczniejsze są jednak matiasy. Ta młodociana forma śledzia cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Są nieco bardziej tłuste, a ich mięso delikatne w smaku, dlatego też najlepiej nadają się do przygotowania tej smacznej przekąski. Kupując płaty śledziowe, trzeba jednak pamiętać, że są one dość słone. Zanim więc trafią do śmietany, należy je wymoczyć przez około 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy je, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki i układamy na półmisku.
Przygotowanie śledzi w śmietanie rozpoczynamy od zrobienia sosu. Przyrządza się go na bazie gęstej, kwaśnej śmietany, połączonej z majonezem dekoracyjnym WINIARY i doprawia do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej smakują śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Cebula do nich powinna być pokrojona w półplasterki i sparzona wrzątkiem. Jabłko, najlepiej o słodko winnym smaku, ściera się na tarce o grubych oczkach, a następnie skrapia sokiem z cytryny. Tak przygotowane składniki należy połączyć z wcześniej przygotowanym sosem śmietanowo-majonezowym i dokładnie z nim wymieszać. Gotową masę wykłada się na śledzie. Śledź z jabłkiem to wyborne danie o łagodnym smaku, które idealnie wpasuje się nawet w najbardziej wymagające kulinarne gusta.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, rozłóż na śledziach.
Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Marta