Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie w sosie chrzanowym - danie kuchni polskiej, które nieodłącznie kojarzy się nam z daniami wielkanocnymi. To właśnie wtedy raczymy się smakowitymi śledziami, które mogą być przygotowywane na różnorodne sposoby. Jednocześnie, to właśnie filety śledziowe, pod puszystą pierzynką z sosu majonezowego i chrzanu stały się naszym ulubieńcem. Jednak warto zaznaczyć, że śledzie w sosie chrzanowym to danie, które może sprawdzić się na każdą okazję - nie tylko w okresie świątecznym. Śledzie w sosie chrzanowym będą mogły spełniać roli przystawki przed daniem głównym lub przekąski tuż po nim. Będą one świetnie pasowały na różnego rodzaju uroczystości jak np. obiad w gronie najbliższych czy nawet wesele.
Przepis na śledzie w sosie chrzanowym - prosty i szybki
Przepis na śledzie w sosie chrzanowym jest dość prosty i szybki w przygotowaniu. Faktem jest, że moczenie samych filetów może zająć nam nieco dłuższą chwilę, jednak nie jest wymagające. Następnie samo posiekanie cebulki, a także przygotowanie sosu na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i chrzanu zajmie nam jedynie kilka minut. W kilka chwil możemy więc przygotować fenomenalną przystawkę lub smakowitą przekąskę, która zadowoli nasze podniebienie, ale także i naszych gości, którzy wpadną do nas z niezapowiedzianą wizytą.
Śledzie w sosie chrzanowym - o czym warto pamiętać podczas przygotowania?
Przygotowanie śledzi pod pierzynką z sosu chrzanowego jest proste. Jednocześnie istnieje kilka aspektów, o których z całą pewnością warto pamiętać. Przede wszystkim, najważniejsze staje się moczenie śledzi. Musimy do minimum ograniczyć słony posmak, który nie będzie się zbyt dobrze komponował z sosem chrzanowym. Zwykle zaleca się moczenie płatów przez około 1-1,5 godziny. Następnie skupmy się na przygotowaniu samego sosu chrzanowego. Faktem jest, że produkt ten można kupić w sklepie w formie gotowej. Jednak dodanie świeżego, startego chrzanu do majonezu, a następnie udekorowanie całości koperkiem, pozwoli na osiągnięcie znacznie lepszego efektu!
Z czym podawać śledzie w sosie chrzanowym?
Przepis na śledzie w sosie chrzanowym, z dodatkiem cebulki zakłada, by serwować je na stole bez żadnych, specyficznych dodatków. Wówczas będą one świetnie sprawdzały się jako lekka przystawka i pobudzą kubki smakowe przed daniem głównym. Jeśli jednak chcemy zaserwować je w formie przekąski pomiędzy posiłkami, wówczas możemy podawać je w towarzystwie tradycyjnego, chrupiącego pieczywa.
Majonez połącz ze śmietanką i chrzanem.
Filety umyj, namocz na ok. 60 minut, odsącz, pokrój na porcje i skrop sokiem z cytryny.
Pozostaw na kolejne 15 minut.
Cebulę obierz, posiekaj, oprósz cukrem.
Filety i cebulę wymieszaj z sosem majonezowym.
Dopraw pieprzem.
Śledzie podawaj udekorowane koperkiem.