Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym to znakomita przystawka na każdą okazję. Idealnie odnajdą się nie tylko na świątecznym stole, ale także na co dzień. Pyszne śledzie w intensywnie czosnkowym sosie to klasyka polskiej kuchni, która trafi w kulinarne gusta osób lubiących ryby. Wyjdą delikatne i kremowe, jeżeli wybierzesz składniki najlepszej jakości. Do przygotowania tego dania idealnie nadają się matiasy. Poznaj sprawdzony przepis na śledzie w sosie czosnkowym.
Śledzie w sosie czosnkowo-śmietanowym, czyli prosta i pyszna przystawka
Śledzie w sosie czosnkowym od wielu lat pojawiają się na naszych stołach. To uniwersalne i niezwykle proste danie. Na całe szczęście, nie muszą się długo przegryzać, a same filety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy kilka godzin trzymania w zalewie, aby poznać ich głębie smaku. Chcesz przygotować tę tradycyjną potrawę? Nic w tym trudnego. Wystarczy, że przygotujesz wszystkie składniki i wybierzesz młode śledzie, dzięki którym danie będzie rozpływało się w ustach. Ponadto musisz pamiętać o trzymaniu się pewnych kroków. Pierwsze co musisz zrobić jest pokrojenie ośmiu śledzi na mniejsze kawałki i wymoczenie ich w wodzie przez godzinę. Po tym czasie możesz już przystąpić do przygotowania sosu. Wystarczy tylko, że wymieszasz trzy łyżki sosu czosnkowego z trzema łyżkami śmietany. Kolejną czynnością jest obranie i pokrojenie cebuli. Na tym etapie nie pozostaje Ci nic innego jak przygotowanie zalewy. Sięgnij po 125 ml octu i połącz go z przyprawami. Oczywiście, w ilości przypraw kieruj się swoim własnym smakiem. W tak zrobionej zalewie musisz umieścić filety i pozostawić je na kilka godzin, aby wszystkie składniki dobrze się przeniknęły. Po tym czasie możesz już wyjąć z niej ryby, posypać je cebulą i dodać sos czosnkowo-śmietanowy. Oblej dokładnie wszystkie filety i je delikatnie wymieszaj. Jak widać, przepis ten jest niezwykle łatwy i poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Śledzie możesz jeść same lub też podając do nich pieczywo czy smażone ziemniaki. Z filetami śledziowymi idealnie współgrają także takie dodatki jak ogórki konserwowe, jabłka, tarty chrzan. Smacznego!
Śledzie w sosie czosnkowym - porady
Aby przygotować pyszne śledzie w sosie czosnkowo- śmietanowym wybierz młode filety, a więc matiasy w słonej zalewie. Innym rozwiązaniem jest użycie śledzi w oleju. Pamiętaj, w tym wypadku, aby odsączyć je wcześniej z zalewy i dokładnie przepłukać. Zamiast wody do moczenia możesz użyć mleka, dzięki któremu ryby uzyskają łagodniejszy smak. Śledzie możesz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem, wzbogacając w ten sposób ich smak. Danie to możesz przygotować nawet kilka dni przed podaniem. Będziesz mieć wtedy pewność, że smaki dobrze połączą się ze sobą, a potrawa będzie wyborna.
Filety śledziowe mocz w wodzie przez 1 godzinę, odsącz i pokrój w romby.
Sos czosnkowy połącz ze śmietaną.
Cebulę obierz i pokrój.
Ocet połącz z olejem, musztardą, cukrem, cebulą, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Filety zalej zalewą i odstaw na kilka godzin.
Śledzie wyjmij z zalewy wraz z cebulą, polej sosem czosnkowym.
Podawaj z ziemniakami smażonymi lub pieczywem.