Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chyba nikt nie wyobraża sobie potraw wigilijnych bez śledzi. Oto propozycja, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Spróbuj, zamiast śledzi, przyrządzić boczniaki. Pokrojone, ugotowane z wodorostami nori, podlane sosem sojowym, uzyskają odpowiedni smak i strukturę. Do tego śmietanka, cebulka i inne ulubione „śledziowe” dodatki. Świetna alternatywa na wigilijnym stole. Niech różne gusta i przyzwyczajenia spotkają się przy stole. Tym bardziej że przygotowanie tego pysznego dania zajmie Ci mniej niż 20 minut. I to nawet wówczas, kiedy nie jesteś mistrzem lub mistrzynią w kuchni. Z tym prostym przepisem poradzi sobie każdy, dzięki czemu cała Twoja rodzina będzie mogła cieszyć się unikalnymi doznaniami kulinarnymi.
Z czym podać śledzie z boczniaka?
Śledzie z boczniaka doskonale smakują solo. Nie musisz silić się na wymyślne dodatki - już samo to danie robi ogromne wrażenie. Możesz położyć je na stole jako przystawkę lub drobną, ale pyszną przekąskę. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej wyrafinowanego, również nic straconego! Zestaw je z delikatną kaszą, która podkreśli unikalny smak i teksturę grzybów, oraz świeżymi warzywami (np. w formie sałatki). Dla miłośników intensywniejszych smaków świetnie sprawdzi się połączenie z chrupiącym pieczywem, np. w formie tostów lub grzanek. Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby śledzie z boczniaków pojawiły się na talerzu w towarzystwie marynowanych warzyw. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Śledzie z boczniaków w śmietanie - rarytas dla dużych i małych
Choć śledzie z boczników w śmietanie doskonale sprawdzą się podczas świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je znacznie częściej! Możesz podawać je podczas rodzinnych uroczystości, spotkań z przyjaciółmi czy nawet samodzielnie zajadać na kolację lub jako przekąskę. W każdej sytuacji i w każdym momencie dnia wzbudzą zachwyt. To niezwykła podróż w stronę kulinarnych doznań, która jednocześnie nie pochłonie zbyt wiele Twojego drogocennego czasu ani energii. Koniecznie wypróbuj przepis na śledzie z boczniaków w śmietanie, nawet jeśli na co dzień nie jesteś fanem lub fanką tego dania w wersji rybnej. Oprócz tego typu wariacji oczywiście możesz przygotować coś tradycyjnego. Dla miłośników wigilijnej klasyki proponujemy przepis na barszcz czerwony z uszkami.
W garnku zagotuj około litr wody razem z posiekanym nori i sosem sojowym.
Do gotującej się wody wrzuć boczniaki pokrojone na 2-3 cm kawałki. Gotuj przez około 5 min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia wody.
W tym czasie cebulę, jabłko i ogórek posiekaj w drobną kostkę.
Boczniaki odcedź dokładnie, następnie wymieszaj z posiekanymi warzywami, majonezem, śmietaną, octem jabłkowym, chrzanem i drobno posiekanym koperkiem. Dopraw czarnym pieprzem.