Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie to danie, które głównie kojarzy się nam ze świątecznym stołem. Traktujemy je jako przekąskę przed głównym posiłkiem i ze smakiem się nimi zajadamy. Zwykle śledzie przygotowywane są w tradycyjnej formie - z cebulą i octem lub w śmietanie. Warto zauważyć, że cebula posiada dość charakterystyczny, lekko ostry posmak, same śledzie są lekko słone, zaś majeranek zachwyca swoim ziołowym aromatem. Przygotowanie takiego dania jest proste, a z pewnością na długo zapadnie nam w pamięci!
Przepis na śledzie z cebulą i majerankiem – prosty i szybki
Wielu osobom przygotowanie śledzi może kojarzyć się z wyjątkowo czasochłonnym zajęciem. Prawdą jest jednak to, że najwięcej czasu zajmuje ich namoczenie. Z kolei sam przepis na śledzie z cebulą i majerankiem powinien zająć nam jedynie kilka minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością posiadamy już w swojej kuchni. Możemy nawet wykazać się odrobiną kreatywności i ułożyć śledzie w dekoracyjny sposób na półmisku, zanim przykryjemy je pierzynką z cebuli. Pamiętajmy, że jemy także oczami!
Śledzie z cebulą i majerankiem - danie na każdą okazję
Śledzie z cebulą i majerankiem wcale nie są zarezerwowane wyłącznie na okres świąteczny. Okazuje się, że danie to świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy pokusić się o przygotowanie tych wyjątkowych śledzi w formie przekąski po daniu głównym lub przystawki tuż przed nim! Możemy zaserwować je podczas uroczystej kolacji w gronie rodzinnym, ale także i podczas niezapomnianej uroczystości weselnej. Śledzie z cebulą i majerankiem są wyjątkowo uniwersalne.
Z czym podawać śledzie z cebulą i majerankiem?
Przepis na śledzie z cebulą i majerankiem oraz akcentem MAGGI nie zakłada opcjonalnych dodatków. W formie przystawki, takie danie świetnie sprawdzi się bez dodatkowych przysmaków. Jeśli jednak chcemy sprawić, by było ono bardziej sycące i pożywne, wówczas możemy pokusić się o podanie ich ze świeżym pieczywem - chlebem lub bułką. Co ciekawe, śledzie z cebulą i majerankiem mogą być także ciekawą wariacją odnośnie do głównego dania obiadowego. Wówczas możemy podać je w towarzystwie gotowanych, młodych ziemniaczków. W tym momencie, wszystko zależy od naszej kreatywności, a także od indywidualnych preferencji smakowych.
Filety wymocz w wodzie przez ok. 60 minut.
Następnie odsącz, zalej mlekiem i odstaw na ok. 2-3 godz.
Wyjmij z mleka, przepłucz, pokrój w paseczki i skrop sokiem z cytryny.
Cebule obierz i zeszklij na 2 łyżkach oleju, ostudź.
Dodaj majeranek i pozostały olej, dopraw Przyprawą MAGGI i pieprzem.
Śledzie ułóż na półmisku i przykryj cebulą.