Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuść w 1 szklance wrzątku.
Pianki pokrój na jak najmniejsze kawałki, im mniejsze będą, tym szybciej się rozpuszczą.
Gdy galaretka będzie miała ok. 50-60 stopni, dodaj pianki i ubijaj mikserem lub trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia pianek. Jeżeli galaretka będzie za gorąca, to nie uda się uzyskać dwóch warstw, gdyż oba produkty połączą się w jedną masę.
Gotową galaretkę wylej na prostokątny płaski talerz lub miskę o wymiarach ok 15 x 20 cm i wstaw do lodówki. Aby galaretka lepiej się potem odkleiła, talerz delikatnie wysmaruj masłem.
Galaretka powinna osiąść na dnie, a pianka wypłynąć na wierzch i w takiej postaci zastygnąć.
Zastygniętą galaretkę wyłóż z talerzyka (delikatnie odklej), zwiń w rulon i pokrój nożem lub nitką.